Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Löneväxling: Hur bra är det egentligen?

Löneväxling är något som trendar just nu. Därför tänkte Förvalt att det är hög tid att snacka med en expert på området, Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

– Just nu är det hett med löneväxling och många pratar om det. Det beror på att det har byggts upp ett skimmer om att det är ett fantastiskt pensionsklipp. Och visst kan löneväxling vara bra, men inte alltid och inte för alla. Och man ska veta att det är något som pensions- och finansbranschen tjänar mycket pengar på att, säger Staffan Ström.

Löneväxling är en form av privat pensionssparande där man använder sin arbetsgivare för att sätta av extra mycket pengar till sin pension. Det finns två poänger med att göra så. Båda har med skatt att göra.

Den första skattefördelen handlar om att det är billigare för arbetsgivaren att sätta av pengar till pension än att betala ut pengar som lön. Om jag till exempel avstår en 100-lapp i lön så kan arbetsgivaren sätta in 105,80 till pensionen utan att det totalt sett blir dyrare.

Den andra poängen – den viktigaste – gäller om jag har så pass hög inkomst att jag idag betalar statlig inkomstskatt och alltså är uppe över 50 procent i marginalskatt. Då kan det vara bra att gå ner lite i lön för att istället plocka ut de pengarna som pensionär. På lägre inkomster är ju skatten lägre.

– De här två sakerna är tricket med löneväxling. Om arbetsgivaren erbjuder sig att betala in lite extra till pensionen om du avstår lön och du dessutom kan komma ner i skatt genom att skjuta en del av din inkomst på framtiden är löneväxling en bra idé. Men det finns några saker att se upp med innan du skriver på, tipsar Staffan Ström.

För det första krävs det en ganska hög lön för att det ska vara någon mening med att löneväxla. Minst 43.000 i månaden bör man tjäna efter löneavståendet.

– Det beror på att man förlorar inbetalningar till den allmänna pensionen om man går ner i lön under den nivån. Dessutom påverkas sånt som föräldrapenning, sjukpenning och a-kassa negativt. För dig som tjänar mindre än så är det smartare att spara på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring, menar Staffan.

För det andra bör man inte löneväxla för mycket. Det finns de som löneväxlar både 10.000 och 20.000 kronor i månaden berättar Staffan.

– Då finns det en klar risk att man får betala statlig skatt även som pensionär. Då försvinner huvudpoängen med löneväxling.

För det tredje ska man känna till att man stoppar in pengarna i ett sparande som man enligt lag inte kan röra förrän absolut tidigast vid 55 års ålder. I vissa fall krävs det till och med att man slutar jobba.

– Möjligen kan det vara bra för den annars brukar nalla av sina sparpengar. Men man ska vara medveten om inlåsningseffekten.

Det fjärde och kanske viktigaste tipset handlar om att vara uppmärksam på hur löneväxling påverkar inbetalningarna till den vanliga tjänstepensionen. Många har idag en premiebestämd tjänstepension där inbetalningarna motsvarar en andel av lönen. En vanlig nivå är att det görs inbetalningar motsvarande 30 procent av lönen på högre inkomster. Den som avstår en hundralapp i lön måste då se till att bli kompenserad även för tjänstepensionsbortfallet. Annars är löneväxling en riktigt dålig idé.

– Den som har premiebestämd tjänstepension ska i exemplet med en avstådd 100-lapp få en pensionsinbetalning på 135,80. Först då blir det neutralt för arbetsgivaren och positivt för den anställde.

Hur man ska placera de extra pensionsinbetalningarna beror som alltid på hur aktiv man vill vara och hur hög risk man vill ha i sitt sparande. Men en god idé kan vara att låta löneväxlingspengarna fylla på den vanliga tjänstepensionen.

– Då slipper man ytterligare försäkringar att hålla reda på och man kommer dessutom åt de riktigt låga avgifter som förhandlats fram i tjänstepensionsavtalen, avslutar Staffan.

Staffan Ströms 6 punkter – löneväxling passar dig som:

1 tjänar mer än 43.000 kr

2 inte behöver hela din lön idag

3 kan avstå pengarna fram till pensioneringen

4 inte vill kunna ta ut pengarna vid ett tillfälle (minsta utbetalningstid är 5 år)

5 är ok med att pensionspengar inte delas lika vid en ev. skilsmässa

6 räknar med att betala lägre skatt i framtiden än du gör nu

 

 

 


 

LÄS MER HÄR:

Tips som gör skillnad för din pension

Bota din orange-kuvert ångest

Sjunkande pensioner drar ner Sverige i ranking

Varför måste jag jobba längre än till 65?