Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Det är viktigt att förstå att det finns andra vägar till att förbättra sin privatekonomi. Det är aldrig för sent även om man är lite äldre. Foto: Pikwizard

Maria Schultz

55-åringar och äldre önskar att de gjort andra pensionsval

Det är inte helt ovanligt att man ångrar vissa saker när man närmar sig ålderns höst. Men visste du att två av tre mellan 55 och 63 år önskar att de tänkt annorlunda för att få en bättre pension.

Det finns olika saker man skulle kunna gjort annorlunda i sitt liv, men det som toppar listan är att sätta sig in mer i hur pensionen faktiskt funkar, att spara mer eller att välja ett yrke som hade gett mer lön.

Nästan hälften av de över 55 år oroar sig också för om pensionen ska räcka. Men det är inte för sent att fixa privatekonomin även om man är äldre, det visar en färsk Sifo-undersökning från Swedbank.

Allt handlar om vilka val vi gör. Arbeta heltid eller deltid, vilket yrkesval man gör, hur gammal man är när man börjar jobba. Dessa val är något som präglar våra liv och det är också när vi närmar oss pensionsåldern som vi inser att valen vi gjort också påverkar storleken på vår pension. Därför kan det lätt bli som så att man ångrar sina val.

Men, det är viktigt att förstå att det finns andra vägar till att förbättra sin privatekonomi. Det är aldrig för sent även om man är lite äldre.

– Det finns absolut saker att göra för att påverka hur ekonomin blir den dagen man går i pension, även om man är en bit över 50 år. Det handlar dels om att försöka få upp sina inkomster, men framför allt om att anpassa utgifterna, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

Enligt studier så har det visat sig att ganska få har koll på vad de kommer att få i pension, därför är det viktigt att få en samlad bild. Och det kan minpension.se bistå med. På minpension kan du se hela din pension samt göra en prognos. Arbetar du heltid och får tjänstepension bör du ha en god prognos. Då ska pensionen landa runt 70 procent av din lön de sista åren i arbete. Har man utöver det även ett privat sparande bör prognosen vara ännu bättre.

Vill man bättra på sin pension ytterligare är ett alternativ – för den som kan eller har möjlighet – att arbeta längre. Det kan ge flera tusenlappar i pension. Eller så försöker man öka sitt sparande. Var tredje över 55 år önskar att de hade börjat spara tidigare eller att de hade sparat mer till sin pension.

– De som har barn som flyttat hemifrån har kanske mer pengar över varje månad. Då kan det vara klokt att spara lite extra till sin pension. Även om man är över 50 år kan man ändå hinna spara ihop till en summa som gör skillnad den dagen det är dags att gå i pension, säger Madelén Falkenhäll.

Till exempel kan man vid 55 år sparar 2 000 kr/mån fram till 65 års ålder, det ger 2 500 kr/mån under 10 år, alltså upp till 75 år kan man plocka ut 2 500 extra. Det här visar alltså att det inte är för sent att börja spara pengar till den dagen man väljer att gå i pension.

Men det är inte bara sparandet som kan förbättra privatekonomin. Många som är 55 år eller äldre förbereder sig även genom att minska sina utgifter.

– Gå igenom hur din privatekonomi ser ut idag och hur den kommer bli när du är pensionär. För de flesta blir pensionen runt 70 procent av lönen, så det gäller att försöka minska utgifterna lika mycket, säger Madelén Falkenhäll.

Till exempel kan man passa på att amortera extra och på så vis få ner boendekostnaden med tusenlappar lagom till pensionen.

– När man amorterar blir lånet i sig mindre, vilket gör att den fortsatta amorteringsbördan och räntekostnaden minskar. Får man ner skulden till mindre än hälften av värdet på bostaden så behöver man inte amortera alls. Det ger extra ekonomiskt utrymme som pensionär, säger Madelén Falkenhäll.