Enligt en ny undersökning av Swedbank planerar sex av tio över 55 år att gå i pension eller deltidspension före eller vid 65 års ålder. Men endast hälften av dem som planerar att gå tidigare vet vad de kommer att få i pension.
Många glömmer att även deltid kommer att påverka pensionen och därför måste man planera noggrant för sin framtida ekonomi.
– När man väl närmar sig pensionsåldern kan det vara svårt att göra något åt den pension man kommer få. Därför bör man försöka sätta sig in i sin pension tidigare än så. Ett sätt att få koll är att göra en pensionsprognos, det ska man försöka göra regelbundet redan från unga år. Då ökar möjligheten att påverka sin pension och sitt liv som pensionär, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.
Nästan 50 procent av dem mellan 55 och 65 år vet inte vad de kommer få i pension.
Siffrorna ser bättre ut ju närmre pension man kommer – bland 64-65-åringarna uppger 77 procent att de har koll.
Antal arbetade år är det som påverkar hur stor pensionen blir. Går man tidigare blir också pensionen lägre. Men väljer du istället att jobba vidare ett par år efter 65 kan du öka på din pension ganska rejält.
Exempel:
- om du tar ut pensionen efter 65 års ålder betalar du lägre skatt på din pension.
- jobbar du kvar efter 65 års ålder får du lägre skatt på din arbetsinkomst samtidigt som avsättningar till den allmänna pensionen görs.
Glöm inte att heltidsarbete är det som ger mest effekt i pensionärsplånboken. Men som vi skriver i exemplet ovan är det gynnsamt att även fortsätta jobba efter 65, även om man inte jobbar just heltid.
– Att jobba deltid efter 65 istället för att gå i pension direkt påverkar pensionen positivt eftersom man då fortsätter att betala in till den allmänna pensionen och väntar med att ta ut i alla fall delar av pensionen. Dessutom får man ta del av det högre jobbskatteavdraget vilket innebär en rejäl skattesänkning. Men deltidsarbete före man fyller 65 år kan däremot stå en dyrt. Det är jätteviktigt att man i förväg kollar upp hur den egna pensionen påverkas av det, säger Madelén Falkenhäll.
För att ge ytterligare ett exempel kan vi ta två personer som båda har en pension på 180 000 kronor per år. Den ena personen är 62 år gammal och den andra har väntat med att ta ut pension och är 66 år gammal. Eftersom den som fyllt 66 år har ett förhöjt grundavdrag innebär det att hen får ut ungefär 1 350 kronor netto mer varje månad. Inte fy skam för en pensionär.
Om man nu ändå vill deltidspensionera sig före 65, ska man tänka på att den allmänna pensionen blir lägre eftersom avsättningarna till den minskar. Dessutom kan även tjänstepensionen påverkas rejält. Därför är det viktigt att kolla upp vilka tjänstepensionsavtal man går under också. Glöm inte att är du över 54 kan du också göra uttagsprognoser på www.minpension.se för att se hur pensionen påverkas av deltidsarbete de sista åren före 65 år.
Som det ser ut nu så verkar många svenskar redan ställt in sig på att arbeta längre än till 65 år. Faktiskt så mycket som en tredjedel. Men det finns även de som uppger att de inte skulle orka rent fysiskt och mentalt. Det hänger naturligtvis ihop med vad för typ av jobb man har. Men på grund av stigande medelålder så är många tvungna att jobba längre.
Det positiva är att hela 67 procent av 64-65-åringarna uppger att de vill jobba vidare för att det är roligt och socialt att gå till jobbet. Medan 39 procent jobbar längre för att kunna unna sig det lilla extra. 36 procent uppger att de måste fortsätta jobba för att klara ekonomin.
– Det är positivt att många väljer att jobba längre än till 65. Vi lever allt längre, pensionen ska räcka många år och för varje år man jobbar längre förbättras ekonomin som pensionär. Det är också positivt att man gör det för att det är roligt, men vi ser samtidigt att var fjärde inte orkar fysiskt eller mentalt att jobba längre än till 65, säger Madelén Falkenhäll.
I samband med att Sparbanksidén i år fyller 200 år har Swedbank tillsammans med Kantar Sifo tittat igenom undersökningar från förr och ställt liknande frågor till hushållen idag.I en Sifo-undersökning från 1957 svarar 95 procent av de mellan 57 och 67 år att de skulle vara lyckligare av att arbeta än att inte arbeta under åren 65-70 år. 2020 uppger 33 procent av 55-65-åringarna att de skulle vara lyckligare av att gå till ett arbete under åren 65-70 år jämfört med att inte arbeta. Men 56 procent säger att de skulle vara lyckligare av att inte arbeta. |
LÄS MER:
Höjd riktålder ger tusenlappar mer i pension
Vill du också gå ner i tid? Tänk då på det här
Sportstjärnor med pensionstrubbel
60-talist? Så här blir din pension