Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Hur bör man tänka kring att lägga pengar på prylar kontra pension vid en ålderskris? Det undersöker programledaren Karin Adelsköld och beteendeekonomen Gustav Tinghög i Tänkonomi-poddens femte avsnitt.

Mikael Lindh Hok

Medelålderskris – pryl eller pension?

Kliar det i fingrarna efter en avancerad träningscykel eller en ny bakmaskin när det börjar närma sig att fylla jämnt? I Tänkonomi-poddens femte avsnitt undersöker programledaren Karin Adelsköld och beteendeekonomen Gustav Tinghög varför vissa vill köpa nya prylar under ålderskrisen och hur man bör tänka för att fatta bättre beslut.

Spontananmälan till ett motionslopp, trots att du inte har tränat på flera år, eller inköp av en maffig grill, trots att du redan har en fungerande. Hur påverkas egentligen vårt beslutsfattande under ålderskrisen?

I AP7:s podd, Tänkonomipodden, träffar programledaren Karin Adelsköld forskare och experter inom beteendeekonomi för att diskutera ekonomiskt beslutsfattande utifrån olika teman. Samtliga kommer utmana och förklara människors, ibland rationella och ibland mindre rationella, beteenden.

Gustav Tinghög är beteendeekonom och professor vid institutionen för industriell och ekonomisk utveckling vid Linköpings universitet, där han ägnar sin forskning åt hur intuition och analytiskt tänkande påverkar vardagliga beslut.

Kriser gör ofta att vi fokuserar på våra rädslor och hur vi kan undvika dem. Problemet är att vi då inte sällan fokuserar lite för mycket på det som känns hotande och glömmer helheten. Varje kris och individ har ju dock sina specifika förutsättningar, men generellt beskrivet så beter vi oss ofta så, säger Gustav Tinghög.

Varför vänder vissa sig till konsumtionen vid medelålderskriser? Enligt Gustav Tinghög kan det handla om flera saker.

– Dels eftersom vissa i den här åldern har finansiella möjligheter att unna sig saker. Man får ett kortsiktigt lyckopåslag genom att konsumera det man vill ha, men den är ofta inte så långvarig. Ju mer vi konsumerar, desto mindre lycka känner vi inför det vi konsumerar. Det kan också handla om att vi blir nostalgiska och tänker tillbaka på vår ungdom och passar på att göra det vi inte hade råd att göra då.

Oavsett om det handlar om att köpa en ny grill eller göra en större investering i sin pension så finns det två tankesystem som används vid beslutsfattande: det intuitiva och det analytiskt tänkande. Något som även diskuteras i Tänkonomipoddens tredje avsnitt med beteendedesignern William Hagman. Gustav Tinghög förklarar att vi använder båda systemen hela tiden och skiftar mellan dessa.

– De flesta besluten fattar vi rent intuitivt. Vad vi ska äta eller vilken väg vi ska ta hem från jobbet. Det analytiska systemet använder vi vid beslut som kräver mer, exempelvis vid matteuppgifter eller vid stora komplicerade investeringsköp. Båda systemen krävs dock och förmågan att kunna switcha mellan dessa gör dig till en bra beslutsfattare. Det är inte så att det ena systemet är bra och det andra är dåligt.

Hur bör man då tänka kring att lägga pengar på prylar kontra pension vid en ålderskris? Gustav Tinghög förklarar att det finns knep för att fatta bättre beslut men ställer sig också kluven till frågan.

– Titta på vad som är dina styrkor och svagheter. Designa din tillvaro så att du kan fatta bättre beslut långsiktigt. Titta framåt och fokusera inte för mycket på närtid, som vi annars ofta gör i en kris. Generellt så oroar vi oss ofta i onödan, men det vi kan göra är att fatta beslut som gör att vi känner oss trygga. 

Vill du lära dig mer om hur du bör tänka kring prylar och pension under ålderskrisen? Lyssna på det senaste avsnittet av Tänkonomi-podden