Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Mycket aktier och lite kött i unga år

I går publicerades en ny studie som visar att de som i unga år äter mycket animaliskt protein från kött och mejerivaror löper fyra gånger så hög risk att dö i cancer. Men efter 65 år gäller det omvända, då behöver vi växla från ett lågt till ett högt proteinintag för att kompensera sämre upptag och fallande hormonnivåer.

Eller som SvD:s Henrik Ennart uttryckte sig, vi behöver anpassa vårt proteinintag och dieten till olika skeden i livet. Det är ungefär som med aktieinnehavet i ditt pensionssparande tänker jag.

När du blir äldre finns det skäl att öka proteinintagets nivå i dieten och minska på aktieinnehavet i portföljen.

Åldersrelaterade sjukdomar uppstår inte förrän senare i livet. Men hela livet räknas – när unga når medelåldern, bär på en stor muskelmassa och är vana vid att äta mycket protein kan det vara svårt att plötsligt ändra matvanorna, menar Ennart.

Då skulle man vara konstruerad som Såfa. Det skulle ske automatiskt. Kroppen skulle känna av att man blev äldre och behövde mer kött. Precis som Såfa automatiskt anpassar aktieinnehavet efter din ålder genom livet.

När du är ung har du mycket aktier och därmed möjlighet att få dina pengar att växa. När du passerat medelåldern och blir äldre sker en omfördelning automatiskt. Ditt aktieinnehav flyttas stegvis över till en räntefond med lägre risk. På så sätt läggs en bra grund. Utan att du behöver göra något.

Så det är med köttätande som med räntesparande, det gäller att inte öka för tidigt.

Louise Svensson