Enligt en undersökning från Sifo, gjord på uppdrag av Pensionsmyndigheten, är det 77 procent av kvinnorna som tar ut all eller det mesta av föräldraledigheten.
Undersökningen visar också att många saknar kunskap om hur pensionen påverkas av uttag av föräldraledighet och vård av barn.
De flesta av oss tänker inte på pensionen när vi tar beslut om att stanna hemma med små barn eller arbeta deltid. Konsekvensen kommer långt senare, och då är det ofta svårt att göra något åt situationen.
En konsekvens av att vara föräldraledig eller arbeta deltid är lägre pension. Då lönen sjunker blir tjänstepensionen lägre eller till och med försvinner helt för en del. Även löneutvecklingen, på grund av karriäravbrott, kan leda till en lägre pension.
Med det som bakgrund startar Pensionsmyndigheten nu en informationskampanj som riktar sig till småbarnsföräldrar. Syftet är att öka kännedomen om hur bortfall från lönen påverkar pensionen och lyfta att det är hela livet som räknas när det handlar om pensionen.
Kampanjen består av korta filmer med tips på Facebook, annonser och banners i målgruppens medier, en folder som delas ut till nyblivna föräldrar via Babybag samt ett samarbete med ett antal bloggare och Instagram-profiler.
Här är länk till kampanjsajten och mer läsning om hur småbarnstiden kan påverka din pension.
I korta drag ska du tänka på:
- Dela på föräldraledigheten.
- Jobba om möjligt heltid.
- Se till du blir kompenserad om ni inte delar på deltidsarbetet och föräldraledigheten.
- Försäkra dig om att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension även under föräldraledigheten.
- Fundera över om du ska ha efterlevandeskydd på din tjänstepension, dessa skydd sänker nämligen din egen pension.
- Oavsett om du jobbar hel- eller deltid kan du göra en pensionsprognos, då får du en överblick över hur mycket du beräknas få i pension per månad.
Om undersökningen: Under maj 2015 gjorde TNS Sifo via sin webbpanel 1050 intervjuer med föräldrar med barn upp till 18 år. Frågeställningarna gick främst igenom kunskap om vad som påverkar framtida pensionsnivåer.