I dag intervjuas nyhetsproffset Marianne Rundström, 65 år i DI där hon protesterar mot tvånget att pensionera sig vid 67 års ålder.
I Sverige har vi inte någon pensionsålder. Tidigast vid 61 års ålder kan vi ta ut den statliga pensionen och som längst kan vi arbeta kvar tills vi fyllt 67 år enligt lag.
Marianne är dock noga med att poängtera att hon tycker att den som vill gå i pension självklart ska få göra det när personen i fråga känner att det passar. Men, om hur tokigt hon tycker att tvånget att pensionera sig vid 67 år är, när man vill jobba kvar skriver hon om i sin nya bok ”Passé – De ofrivilliga pensionärerna” som släpps på torsdag. Den ska jag lästa!
Tidigare har vi skrivit en hel del om pensionsåldern, pensionsåldersutredningen och vad du ska tänka på innan du börjar ta ut din pension.
Bland annat om möjligheten att ta ut inkomstpension från 61 års ålder men ändå arbeta kvar. Samtidigt som du placerar pensionspengarna i en kapitalförsäkring som investerar i fonder.
Det kanske inte låter så dumt – du får en känsla av att du har kontroll på dina pengar, skulle du dö finns de tillgängliga för arvingarna och dessutom har du möjlighet att få en bra avkastning på dina fonder. Nej, dessa argument är det inget fel på men det finns både risker och frestelser som kan trassla till det. Dessutom kvarstår faktumet att ju senare du tar ut din pension, desto högre pension får du.
I ett annat inlägg, Arbeta kvar efter 65 år och höj lönen, lyfter vi fördelarna med att arbeta kvar efter 65. Bland annat betalar du lägre skatt samtidigt som din arbetsgivare betalar en lägre arbetsgivaravgift för dig som 65-åring och anställd. Något som kan leda till högre lön om du är en slipad förhandlare.
Vad som kommer att hända med vår pensionsålder är under utredning. I höst presenterar Göran och Göran den statliga pensionsåldersutredningen. Och, det är inte bara Marianne Rundström som vill höja pensionsåldern. Även Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, tillika ordförande i pensionsgruppen, som leder pensionsåldersutredningen säger att den övre gränsen ska höjas till 68 år eller möjligen 69 år innan mandatperiodens slut. Det vill säga inom två år, något som tog hela sju år att komma till beslut om sist när det handlade om att vi skulle gå från 65 till 67 år.
Men som sagt, det ska bli spännande att följa vad som händer med vår pensionsålder i höst!
Louise Svensson