Det rör sig mycket i ekonomin just nu. Men vad är värt att hålla koll på inför nästa år? Vi reder ut vad du ska tänka på som pensionär 2024.
Att vara pensionär när inflationen stiger gör att priserna stiger och möjligheterna att själv påverka sina inkomster är små, är en tuff kombination. Då kan det vara extra viktigt att ha koll på budgeten och planera i förväg.
– Det viktigaste man kan göra i dagens situation är att skaffa sig koll, vart tar pengarna vägen varje månad? De allra flesta har möjlighet att se över sina kostnader och spara in på saker som inte är så viktiga just nu. Det kan handla om alltifrån att planera veckans matinköp till att rensa förrådet och sälja saker som inte används. Det absolut värsta man kan göra är att stoppa huvudet i sanden, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Inflationen sjunker långsamt
Det har varit mycket prat om inflationen under hela 2023, och det lär inte avta nästa år. Förväntningen är att inflationen kommer att börja röra sig gradvis nedåt men det är ingen garanti för lägre priser inom en snar framtid. Räkna alltså inte med stora prissänkningar framöver.
Den 1 januari varje år händer något som påverkar alla pensionärer i Sverige. Det så kallade prisbasbeloppet justeras, baserat på hur inflationen har utvecklats under föregående år. Och prisbasbeloppet, det styr många av de bidrag som är aktuella för pensionärer. Nästa år höjs garantipensionen med max 972 kronor per månad. Grundavdrag och jobbskatteavdrag höjs, vilket innebär sänkt skatt på både arbete och pension. Hur stor sänkningen blir beror på vilken inkomst man har.
– För en genomsnittlig pensionär väntas skattesänkningen ge 200 – 300 kronor mer i månaden från och med årsskiftet. Allra störst effekt blir det för jobbonärer eftersom de också kan dra nytta av det höjda jobbskatteavdraget, säger Trifa Chireh.
När det kommer till kostnader förväntas de minska något om man jämför med 2023, men de är fortfarande på betydligt högre nivåer än de var 2021 och 2022. Den enskilt största effekten som bidrar till något lägre kostnader är att bolåneräntorna förväntas börja gå ner igen från det andra kvartalet 2024. För pensionärer med bolån är det goda nyheter.
Elkostnaderna, som var ett stort problem för många förra vintern, är en osäker faktor. Förhoppningsvis ligger de kvar på befintliga 2023-nivåer, men det går inte att vara helt säker.
Bilen en stor kostnad
För pensionärer som är bilburna kan det vara läge att tänka över användandet. Om drivmedelspriserna går upp ytterligare kan man i värsta fall bli tvungen att göra sig av med bilen. Kanske går det att samåka ibland eller planera turerna så att de blir färre.
– Det kan bli väldigt tufft för dem som är beroende av sin bil, till exempel de som bor på landet och har sämre tillgång till kollektivtrafik. Det är tyvärr en trist verklighet många pensionärer upplever just nu men det går att förbättra om man tänker till lite extra, säger Trifa Chireh.
Här är Trifas tre bästa tips för dig som vill förbättra ekonomin 2024:
– Planera matinköpen efter veckans rabatterbjudanden. Kanske kan du handla på andra livsmedelskedjor än de du är van vid? Om din inkomst är lägre än 11 190 kronor i månaden kan du söka medlemskap på sociala livsmedelsbutiker som säljer mat billigare.
– Utnyttja bostaden på ett smart sätt. Finns det tomma rum, eller kanske ett fritidshus. Överväg om det går att hyra ut under kortare eller längre perioder. Det kan ge många tusenlappar extra.
– Kan du bli jobbonär? Har du möjlighet och orkar kan det vara skönt att dra in lite extra pengar genom att fortsätta jobba, del- eller heltid. Skattemässigt är det också väldigt fördelaktigt att jobba efter att du fyllt 66 år – och du fortsätter att tjäna in till din allmänna pension.