Skulle du kunna tänka dig att skippa en finkaffe på stan för att istället plantera mangrove-träd i syfte att motverka klimatförändringarna? En webbaserad plattform i Singapore har dragit igång ett crowdsourcing-projekt för att dra in pengar till att plantera en miljard mangroveträd till kustsamhällen i Indien och Sydostasien till år 2025.
Plattformen bygger på blockkedjeteknik och Global Mangrove Trust har för avsikt att lansera en app och webbplats under de kommande sex månaderna för att finansiera mangrove-restaureringsprojekt.
Som användare av appen kommer man att kunna välja projekt och när finansieringsmålet uppnåtts kommer man att kunna se framstegen via video- och datauppdateringar. Det kommer även att bli möjligt att se skogstillväxten på satellitbilder.
”Vi ger en möjlighet för människor över hela världen som har en slant över att skippa en latte för 43 kronor och istället plantera fem mangroveträd,” sa Ryan Merrill, förvaltarens chef.
Varför just mangroveträd? Dels försvinner världens mangroveskogar i snabb takt, dels är de oerhört viktiga för den biologiska mångfalden. Ungefär hälften av de ursprungliga mangroveskogarna är redan borta. Idag utgör de mindre än 1 procent av tropiska skogar över hela världen. Mangroven mildrar också klimatförändringar genom att ta upp nära fyra gånger så mycket koldioxid som regnskog. De är med andra ord viktiga för välbefinnande, livsmedelssäkerhet och skydd av kustsamhällen, enligt FN:s miljöprogram (UNEP).
Istället för att ge engångsbetalningar väljer Mangrove Trust att belöna de samhällen som återställer och utökar sina mangroveskogar över tid.
”Det har varit massor av projekt i historien där människor har planterat mangrover och tre år senare har alla plantor huggits ner”, sa Merrill till Reuters.
Plattformen stöds också av expertis från San Francisco-baserade Global Innovation Lab for Climate Finance. De har sedan 2014 har utvecklat och lanserat 41 innovativa finansieringsinstrument som hjälper till att uppfylla globala mål för att begränsa klimatförändringarna.
Om GROVE-plattformen visar sig var framgångsrik, finns det potential att använda blockkedjeteknologi för att stödja andra typer av naturskydd.