Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock, Anna-Karin Landin/ Stockholms universitet

Maria Schultz

Psykologen: Så sätter du mål inför din pension

Att lyckas med sparande är ofta synonymt med hur lyckade mål du har satt upp. Men hur sätter jag rätt mål för pensionen som kanske är 30-40 år bort? Per Carlbring, professor i psykologi, ger här sina tips.  

När det kommer till pensionssparande önskar nog många att de hade haft en annan inställning – mer rationalitet och sparbössan i hand istället för spenderarbyxan på.

Men hur ska jag egentligen motivera mig att sätta mål inför pensionen som kan kännas så otroligt långt borta?

Per Carlbring är professor i psykologi vid Stockholms universitet och har hört många olika argument för att skjuta bort eventuella orostankar kring pensionen:

– De som känner oro är väldigt duktiga på att snabbt få bort jobbiga tankar – men på ett dåligt sätt. De har argument som att ”pensionen ligger så långt fram i tiden”, ”pensionen går inte att påverka” eller ”världsläget ser ut som det gör, därför är det ingen idé”.

Det första argumentet – att pensionen för många ligger så långt fram i tid – gör oss mindre benägna att spara till den.

– Belöningar som ligger längre fram känns inte så konkreta. I experiment där man frågar folk om de vill ha 500 kronor i dag eller 1 000 kronor om ett år – alltså en fantastiskt bra och garanterad ränta – väljer många ändå en femhundralapp idag. 

Per Carlbring säger att det här kortsiktiga tänket med snabba belöningar har varit bra för människan historiskt när vi har valt att jobba här och nu för att få mat för dagen istället för att klura på innovativa sätt att skapa tillväxt längre fram – och så dör man.

– Vi är gjorda för snabba belöningar. Pensionen är väldigt svår och också väldigt abstrakt och här är det en fördel om vi kan jämföra oss med andra, vilket Minpension exempelvis har sett till. De har gjort det mer konkret – inte bara vilken summa man eventuellt får utan relaterat till andra. Vad sparar jag jämfört med andra? 

Han menar att det kan påverka oss mer när vi kan relatera och ser beräkningar för vad andra i samma ålder och situation får i pension.

– Då kan vi bli mer motiverade att agera.

Bör vi jämföra oss mer med vänner och prata öppet om pension och ekonomi?

– Det är ett känsligt ämne, inte tabu men nästintill. Inget vi pratar så mycket om i lunchrummet eller vid middagsbordet i alla fall. Jag har inte varit med om att vi pratat om pensionssparande i sådana sammanhang. Det beror såklart också på vilka förutsättningar man har.

En annan sak som styr vårt beteende kring pension är om vi får för många val. Per Carlbring tar en studie som exempel där folk fick provsmaka sylt i en butik. När det först var sex olika smaker var människor mer manade att göra ett aktivt val än när det senare blev 24 olika smaker.

– När utbudet blir för stort väljer folk att inte göra något alls. Lite som det har varit i valet av premiepensionen, säger Per Carlbring.

Vad är viktigt för att sätta framgångsrika mål vad gäller pensionen?

– Tänk på hur du vill ha det när du har gått i pension. Se den inte som något långt borta bakom en stängd dörr, utan glänta på dörren till pensionen redan nu. Vad vill du ha pengar och resurser till att göra då? Hur kan du nå det? Gör ditt mål och pension mindre abstrakt. Underlätta också ditt pensionssparande genom att göra en automatisk överföring, i anslutning till att lönen kommer.

Fakta: Jämför din framtida pension med andras

Om du loggar in på Minpension.se kan du jämföra din pensionsprognos med andra registrerade användares prognoser.