Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Kasper Moth-Poulsen är professor vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers tekniska högskola. Foto: Chalmers tekniska högskola

Maria Schultz

Så gör de lagrad solenergi till el

Just nu pågår innovationsprojekt på flera institutioner kring hur vi ska kunna utveckla energisystem som ska täcka vårt elbehov de kommande åren. Och på Chalmers har ett forskningsprojekt kommit långt i hur man kan fånga in lagrad solenergi.

Hela världen efterfrågar ny teknik som kan ta tillvara solens energi. Professor Kasper Moth-Poulsen vid Chalmers fick uppmärksamhet redan förra året när han berättade om hur man med hjälp av konstgjorda molekyler kunde både fånga, lagra och frigöra solenergin så att den kunde användas även när solen inte skiner.

Och nu har forskarna fått ett genombrott i hur man ska kunna lagra elen på beställning, skriver Chalmers nyheter.

Man har lyckats få systemet att producera el och på sikt kan den nya tekniken driva teknik som laddar upp sig själv med lagrad solenergi.

– Det här är ett radikalt nytt sätt att utvinna solens energi som el. Vi kan producera el oberoende av väder, tid på dygnet, årstid eller geografiska avstånd. Det är ett slutet system som drivs utan att orsaka koldioxidutsläpp, säger forskningsledaren Kasper Moth-Poulsen, professor på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Tekniken kallas för Most, Molecular Solar Thermal Energy Storage, och är utvecklat av Chalmers. Det handlar om att en specialdesignad molekyl byter skepnad i kontakt med solljus. Den nya studien som gjorts har genomförts med forskare från Shanghai och har väckt stort intresse över hela världen.

De svenska forskarna har skickat över den solladdade molekylen till Shanghai där den frigjorts och omvandlats till energi, som i sin tur omvandlats till el med hjälp av en mikrometertunn generator. Det är ett banbrytandesätt att producera el.

– Generatorn är ett ultratunt chip som skulle kunna integreras i elektronik som hörlurar, smarta klockor och telefoner. Än så länge genereras bara en liten mängd el, men de nya resultaten visar att konceptet fungerar. Det ser väldigt lovande ut, säger Chalmersforskaren Zhihang Wang.

Det som krävs nu är ännu mer forskning och utveckling innan vi kommer att kunna ladda våra prylar eller värma våra hem. Men det finns en stor potential och samhällsnytta, eftersom att tekniken är fossil- och utsläppsfri.

Läs studien: Chip-scale solar thermal electrical power generation i Cell Reports Physical Science.