Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Så här kommer vi att resa efter Corona-krisen

– En tvåveckors semester på Söderåsens nationalpark kan få högre status än en weekendresa till New York. Även om flyget fortsätter att vara superbilligt.
Det säger Ola Thuvesson som är platsforskare på Lunds universitet.

Redan före Corona såg man att en förändring påbörjats vad det gäller att knyta an till det lokala. Och enligt Thuvesson kommer det i framtiden att värderas högre än jämfört med långväga besök och relationer.

Det finns helt enkelt en vilja att förvalta den närmiljö vi befinner oss i och skapa vackrare vardagsmiljöer. Tidigare har man inte brytt sig så mycket hur det har sett ut, eftersom att man bara har kunna hoppa på ett plan som tagit oss till vackra miljöer utomlands istället.

– Vi har anammat ett beteende och gör såsom det förväntas av oss. Vi är en del av en norm där en resa har ansetts vara den bästa upplevelsen. Och resandet har fyllt en funktion att bekräfta det rådande globala, ekonomiska systemet.

Nu under Corona-krisen har många mindre näringsidkare fått det riktigt tufft, men samtidigt har också deras vädjan hörsammats och påmint alla om vad det innebär när butiksdöden slår till.

Hur tråkigt blir ett samhälle eller område inget finns kvar? Det i sig är en revansch mot alla kedjejättar som har haft en större ekonomisk uthållighet.

–  Kanske börjar man snart tala eller tänka i termer av platsmoral eller platskärlek, Säger Thuvesson.

Kanske det inte bara handlar om en kärlek till det lokala. Senast i tisdags kom SAS med det förödande beskedet att de varslar 5 000 personer, varav 1 900 i Sverige. Det motsvarar 40 procent av personalen.

SAS säger själva i ett pressmeddelande att varslet även är en del i en nödvändig anpassning till en helt ny flygmarknad efter viruset. Och ser man på flygbolagen i ett globalt perspektiv kan de gå en tuff framtid till mötes, i synnerhet då det digitala mötet idag kan ersätta mycket av affärsresorna.

Men Thuvesson tror inte att vi slutar resa, vi kommer bara att göra det på andra sätt. Man ser redan att många har förändrat sitt beteende. Många väljer till exempel långväga direkttåg till Europa när de ska på semester.

– Att leka sommar i november och dra iväg till Mauritius eller Kanarieöarna räcker inte, det  kommer nog anses lite omoraliskt, säger Thuvesson.