Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Araceli Leander Peres

Maria Schultz

Så påverkas ditt liv – och din ekonomi – av att leva lokalt

Hur hade ditt liv sett ut om allt du behövde fanns inom en kvarts gång- eller cykelavstånd? Att bygga upp vardagen enligt närhetsprincipen kan skapa oväntade effekter – och leda till förbättrad ekonomi.

Vilken plats som är optimal att bo på kan skilja sig stort från person till person. Någon trivs bäst i storstaden medan en annan kanske längtar till natur och fria vidder. Men oavsett var du bor i dag har pandemin – för vissa människor – öppnat upp nya möjligheter. Valet av bostadsort har blivit lite friare. Och med det kanske många ställer sig frågan – bor jag på rätt plats?

Några som valt att ta steget och byta bostadsort är Oskar och Maribel Lindberg. De flyttade med sina två barn från en mindre by utanför Sandviken till Leksand 2016 för att komma närmare familjen. Flytten var ett stort steg i den resa mot ekonomisk frihet som Oskar och Maribel påbörjat några år tidigare med målsättningen att kunna hoppa av ekorrhjulet och leva på avkastningen av sitt sparade kapital. Genom att bo på en ort där allt de behövde fanns inom gång- och cykelavstånd kunde de spara både tid och pengar som annars lagts på transporter.

– Även om ekonomin var det som satte igång processen har vi under vägen upptäckt många andra fördelar med det liv vi byggt upp här där vi rör oss till 80 – 90 procent i närområdet. Vi är i dag mycket mer förankrade i samhället omkring oss. Vi känner människor, är med och bidrar och uppskattar verkligen det som finns här, säger Oskar Lindberg.

Skapa din egen plats

Det är lätt att förknippa begreppet ”leva lokalt” med landsbygden men det finns inget som hindrar en person som bor i en stad från att leva lokalt. Allt handlar om att utgå från den plats man befinner sig på. För familjen Lindberg har det minskade bilresandet lett till stora besparingar men också en bättre hälsa.

– Innan blev det lätt så att vi transporterade oss med bilen till olika aktiviteter på fritiden. En positiv effekt av att vi nu rör oss mycket till fots är vardagsmotionen. Vi underskattade nog hur lite rörelse vi fick in tidigare. Nu rör vi oss hela tiden, säger Maribel Lindberg.

För den som vill leva lite mer lokalt tipsar Oskar och Maribel om att inte begränsa sig till det utbud som finns på platsen i dag. Fundera också över vad du själv kan bidra med. Kanske kan du starta ett eget fotbollslag eller någon annan aktivitet som fler kan få glädje av.

– Idrottsföreningar är ofta ett roligt sätt att engagera sig även för vuxna. Det ger ett socialt sammanhang och en starkare koppling till platsen, säger Oskar Lindberg.

Ett mer hållbart liv

Att transportera sig mindre ger mer tid över till familjen. Och när man inte har andan i halsen blir det också lättare att hinna med att reflektera och göra medvetna val i vardagen.

– Vi upplever det verkligen inte som att vi begränsar oss när vi lever lokalt. Alla människor är ju i praktiken begränsade av något och det gäller att hitta en balans. Tiden vi har vunnit och värdet av vår starka lokala förankring överväger helt klart, säger Maribel.

3 tips till dig som vill leva lite mer lokalt

– Börja med att verkligen uppleva den plats där du bor just nu.

Försök ställa om här och nu och testa det lokala livet. Utifrån det kan du upptäcka om du är på rätt ställe eller om du verkligen saknar något och vill flytta.

– Om du ska flytta – se till att välja en ort som passar din livsstil.

Det gör att du kan leva fullt ut på platsen och slipper färdas långt för att göra det du drömmer om. Men glöm inte heller att du själv kan bidra till och skapa aktiviteter du saknar i dag.

– Lek turist i ditt eget område.

Ta en karta över närområdet och utvidga den över hela kommunen. Ta dig runt med hjälp av kartan. Vad finns det egentligen att göra och upptäcka nära dig som du inte tänkt på tidigare? Många gånger missar vi platser och aktiviteter som finns rakt framför ögonen på oss.

Vill du veta mer?
Läs Oskar och Maribel Lindbergs bok ”Lev lokalt – vägen till ett hållbart, hälsosamt och fritt liv!”