Tråkigt att spara? Du behöver inte ge upp allt. Det intygar Christina Westerberg, som sparar minst 35 procent av sin lön varje månad, men fortfarande unnar sig saker som hon prioriterar.
Christina Westerberg har ett månadssparande som försvinner så fort lönen kommer in på kontot.
– Det säger slurp. Jag har autogiro som drar allt sparande – buffert, till huset, barn, målsparande, resor, aktier… Det som är kvar ska räcka till räkningar.
Hon använder ett kreditkort, men till skillnad från många andra med kreditkort använder hon det för att få återbäring.
– Det gäller att hantera det och inte se kreditkortet som en extra lön. Nyckeln är att alltid betala räkningen. För min och makens gemensamma inköp får vi hotellnätter tillbaka, på mitt eget kort får jag poäng och återbäring. Nu senast räckte det till en ny mobiltelefon, där jag fick lägga en tusenlapp emellan.
Varje månad sparar Christina Westerberg minst 35 procent av sin inkomst efter skatt. De bor billigt i ett hus och har

Foto: Privat
låga kostnader.
– Vi lever bra, men prioriterar vad vi lägger pengarna på. Vi har förmågan att jobba heltid båda två och jag har varit väldigt hård med att göra det. Det ger mig 5 000 kronor extra i månaden efter skatt. Det lägger jag på att ta in städfirma, vi beställer hem mat och köper hämtmat och uteluncher. Jag köper loss tiden. Att jobba heltid ger även en bättre pension.
I samband med lönerevision ser Christina till att löneökningen direkt blir en del av hennes sparande, istället för att hon ökar sina utgifter.
– Jag har nått en inkomst som jag går runt på och du måste inte höja levnadsstandarden utifrån vad du tjänar. Istället får du loss pengar att spara till de stora grejerna du vill göra. De flesta vill resa, bo bra, många vill ha barn, hund eller bil. Då kan du jobba upp en buffert till det istället.
Hur ser det ut med guldkanten? Vad unnar du dig?
– Jag känner inte att jag försakar något. Men jag ser till att hålla koll på vad jag köper. Sedan jag fick barn är det främst tiden jag köper mig – och uteluncher.
Christina Westerberg säger att hon sparar till ett ekonomiskt oberoende.
– Men jag kommer väl aldrig att sluta jobba. Det är mer den ekonomiska tryggheten som jag är ute efter. Den dagen jag är 80 år vill jag kunna ha den vård och boende jag behöver och inte förlita mig på att mina barn ska fixa det – det ligger inte på dem.
Vilket råd ger du andra som vill spara medvetet?
– Summera alla utgifter och få kontroll över din ekonomi. Ekonomi är inget läskigt. Men viktigt att se över vad pengarna går till. Och motivera vilka kostnader som du vill ha. Det är också jätteviktigt med ett automatiskt sparande – att du gör det regelbundet, säger Elisabeth och fortsätter:
– Om du vill undvika att överraskas av räkningar eller utgifter som inte betalas varje månad så ska du lägga undan till dem varje månad precis som ett målsparande. Det kan vara till exempel en räkning som betalas kvartalsvis eller bilservice och däckbyte. Det sprider ut kostnaderna över året och ger inte känslan av att ha mindre pengar kvar ena månaden.
Experten: Sex saker att spara in på

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, ger sina bästa tips på vilka större saker du kan spara in på – och uppskattar hur mycket pengar du kan spara:
- Bolån
Det enkla sättet är att pruta. Jag tror att det fortfarande är få som gör det. Fråga inte bara din bank utan få in tre förslag och spela ut dem mot varandra. Det är en snabb besparing och kan göra en procent på dina lån om du inte har gjort det tidigare.
Spara: Cirka 12 000 kr/år i en vanlig familj.
- Försäkringar
Är du överförsäkrad? Många har dubbla försäkringar, kanske du har tecknat själv och även har via din fackförening. Fundera varje gång du blir erbjuden att köpa en försäkring – till exempel vid resor eller försäkring till tv. Jämför och skippa onödiga försäkringar.
Spara: Cirka 5 000 kr/år.
- Ha en buffert
Ta kontroll över din ekonomi och största nyckeln att ha koll är en buffert, på två månadslöner. Då behöver du inte ta smålån för oförutsedda händelser. Mindre lån har ofta en hög ränta.
Spara: Cirka 5 000 kr/år, om du lånat 50 000 kr.
- Bil
Många har två bilar idag, men kan man spara in en av dem och använda sig av exempelvis bilpool har man gjort en ganska stor vinst. Kolla alternativ till bil.
Spara: Cirka 50 000 kr/år för en vanlig bil med garage.
- Betala kreditkortsräkningen i tid
Om du handlar med kreditkort, betala alltid hela månadens räkning – det är en bra privatekonomisk regel. Annars får du en väldigt dyr ränta, upp emot 30 procent.
Spara: Cirka 7 000 kr/år om du haft räkningar för 25 000 kr.
- Sälj och köp saker på Blocket
Gör en utrensning i garaget eller förrådet – du hittar säkert 10 000 kronor där. Pengar som man inte tänker på att man har. Och gör tvärtom också, köp saker på Blocket. Det sparar du också pengar på.
… och hur är det med latten?
Unna dig den där fikan! Vi sparekonomer säger alltid att man ska dra ned på latten, men njut av den och satsa på de större sakerna istället.