Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Så startar ni jämställt

”Är graviditeten min utgift för att det är något som pågår i min kropp, eller är det en gemensam utgift för att det handlar om vårt gemensamma barn?”

Den frågan ställer Marie Björk, som i dagarna släpper en handbok i jämställt föräldraskap, ”Vi ska ha barn”. Ett av kapitlen, ”Graviditeten – en gemensam utgift”, handlar om hur man direkt ska dela på kostnader för att skapa ett jämställt föräldraskap. Barnbidraget i all ära men Marie Björk anser att det också borde instiftas ett graviditetsbidrag:

”Om inte annat för att bekräfta det som kvinnor sedan länge vet: att en graviditet kostar på. Både fysiskt, psykiskt och inte minst ekonomiskt.”

Om samhället inte är redo att satsa pengar på ett graviditetsbidrag, borde i alla fall barnbidraget starta redan vid inskrivningen på barnmorskemottagningen, menar Marie.

 

Det dyker alltid upp oväntade utgifter under graviditeten. Om man är två föräldrar, med hyggligt betalda heltidsjobb, klarar man kanske de ekonomiska överraskningarna, men det är många som inte är i den situationen.

Marie Björk och hennes sambo startade snabbt ett sparkonto, där de regelbundet satte in en summa. Pengarna ökade för varje månad och snart skulle de ha råd med den enskilt största investeringen av alla – en barnvagn. Men sen kom de oförutsedda utgifterna. Det började med en foglossning mitt i semestertid. Inte en enda landstingsanknuten sjukgymnast kunde ta emot Marie, som fick söka sig till privata mottagningar för akupunktur och massage. Babykontot sinade och nya utgifter väntade, det blev helt enkelt en dyr graviditet.

En gemensam ekonomi innebär att blivande föräldrar står bättre rustade och kan backa upp varandra:

”Gränserna var inte längre särskilt tydliga gällande vad som var privata utgifter och vad som var gemensamma. /…/ Men i och med att vi hade skapat ett babykonto blev det naturligt att använda oss av dessa pengar även till graviditeten, och vi slapp att falla i fällan att dessa kostnader föll på mig – bara för att det var jag som bar barnet.”

Ett kapitel i boken handlar om pensionen, trots att den ligger långt borta för nyblivna föräldrar. Men här lurar en kvinnofälla. Pensionen, som helt grundar sig på intjänade pengar, är individuell och vid en eventuell skilsmässa får den som arbetat och tjänat in dessa pengar behålla allt, det delas inte lika. I dag räknar man med att var sjunde kvinna som går i pension är en fattigpensionär. Männen klarar sig oftast på sin pension, för att de har arbetat.

”Det som förvånar mig är att det är så pass många unga personer som inte gör denna koppling, som inte förstår hur arbetsuppdelningen i familjen kan komma att få långvariga, och i värsta fall ödesdigra, konsekvenser”, skriver Marie Björk och ger följande tips:

Dela på allt som innebär förlorad inkomst (och därmed en lägre pension):

  • Föräldraledighet.
  • Vab.
  • Deltidsarbete: Se till att båda alltid arbetar en viss procent, även om ni vill gå ner i tid för att minska barnets tid på förskola eller ha tid över för hushållssysslor.
  • Om ni verkligen inte kan eller vill dela på hemarbetet kan den som arbetar och tjänar mest föra över premiepensionen eller spara separat till den som är hemma mest.

 

Värt att tänka på för att hamna rätt i föräldraskapet! Läs också våra tidigare tips här.