Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

När du går i pension är det extra viktigt att undvika att hamna efter med betalningarna. Planera i god tid innan pensionen och se till att ta hjälp om ekonomin kärvar. Foto: iStock

Maria Schultz

Så undviker du skuldfällan som pensionär

När du går i pension är det extra viktigt att undvika att hamna efter med betalningarna. Planera i god tid innan pensionen och se till att ta hjälp om ekonomin kärvar. Så här undviker du skuldfällan.

Omkring 40 000 personer över 64 år hade skulder hos Kronofogden i slutet av 2022. Det var en ökning med 460 personer jämfört med året innan. Och de äldres skulder är betydligt högre än skulderna bland yngre. Medianskulden bland de äldre var 129 000 kronor, och för de under 65 år var den 65 000 kronor.

Skulderna börjar ofta som ett mindre belopp, till exempel sjukvårdskostnader. Men för den som lever på en låg pension kan en oväntad utgift bli svår att hantera.

– Det är viktigt att agera direkt om man inte kan betala en räkning. Skulderna hos oss börjar ofta som ett mindre belopp. Som exempel växer en skuld på 500 kronor till ungefär 2 000 kronor med alla avgifter som tillkommer när den skickas till indrivning. Kontakta den du är skyldig pengar direkt och försök komma överens om en lösning så att skulden inte skickas vidare till Kronofogden som en första åtgärd, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Räntor stor del av skulderna

Det totala skuldbeloppet för alla äldre var 21,1 miljarder kronor och män stod för 80 procent av det beloppet. Även om män alltså stod för den största andelen av skulderna ökar kvinnornas skuld mer. Sedan 2013 har kvinnornas skuld ökat med 66 procent medan männens skuld ökat med 42 procent.

En stor del av det belopp som pensionärerna har i skulder består av räntor.

Eftersom många haft sina skulder länge har räntan gjort att det totala skuldbeloppet växt. Hela 9,9 miljarder är räntor och avgifter, det är nästan hälften av den totala skulden. Det visar tydligt hur ett litet skuldproblem kan växa och bli värre när tiden går och skulden aldrig betalas av.

– Man ska vara försiktig med alla typer av skulder där det finns risk att man inte kan betala när räkningen kommer. Men framförallt ska man vara försiktig med lån och krediter med höga räntor och avgifter, säger Davor Vuleta.

Förbered din ekonomi

Inför pensionen kan det därför vara klokt att tänka igenom sin skuldsituation. Hur många lån finns det i hushållet och vilken ränta är det på dom? Prioritera att betala av det som har högst ränta. Försök också tänka igenom hur du ska hantera stora förändringar som att en partner dör eller att du behöver flytta till ett nytt boende.

Att ha ordning på sin ekonomi inför pensionen är viktigt. Statistik från Kronofogden visar att det fortfarande finns en betydande grupp personer som än idag dras med skulder efter 90-talskrisen när många hushåll kämpade ekonomiskt. Har man med sig ett skuldbagage in i pensionen blir det mycket svårt att ta sig ur eftersom vi inte har samma möjligheter att öka våra inkomster som pensionärer.

– Börja planera i god tid innan pensionen. En ekonomisk buffert är alltid bra att ha. Försök också att göra en budget för den inkomst du kommer att ha som pensionär. Om man känner sig orolig eller osäker går det alltid att kontakta budget- och skuldrådgivaren i kommunen, de hjälper gärna till. Det är gratis och man får vara anonym om man vill, säger Davor Vuleta.

FAKTA

  • 1 847 äldre beviljades skuldsanering under 2022.
  • 65 procent av de skuldsatta är män och 35 procent är kvinnor.
  • 51 procent av äldre med skulder har haft skulder hos Kronofogden i över 20 år.
  • 20 procent av äldre med skulder fick sin första skuld under de senaste 1 – 5 åren.