Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Har du ett mål med ditt sparande? Om inte så kanske det är dags att sätta ord – eller siffror – på vad det är dina pengar ska användas till, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.Foto: Avanza

Maria Schultz

Semestern idealisk för halvårskoll på ekonomin

Efter en turbulent ekonomisk vår kan sommarsemestern vara ett bra tillfälle att se över sparandet. Här är expertens bästa tips för att optimera investeringarna utifrån just din situation.

Att spara regelbundet är en god idé för den som söker ekonomisk trygghet, vill köpa en bostad eller kanske ha en guldkant till pensionen. Men det är lätt att sparmotivationen minskar i takt med att börsen sjunker, räntan stiger och inflationen rusar. Hitta tillbaka till dina sparmål med en halvårsavstämning. Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, ger sina fem bästa tips till dig som vill sätta av en timme under sommarsemestern för att ta kontroll över sparandet.

1 Rätt pengar på rätt plats

Har du ordning och reda på kontona? Vet du var du har din buffert, ditt målspar och det långsiktiga sparandet? Ett första steg att ta kontroll över ekonomin kan vara att städa upp bland kontona. Avsluta det du inte behöver, och sätt namn på de konton du har kvar så blir det lättare att följa hur dina olika sparanden utvecklas.

– Genom att ha separata konton för buffert, målspar och långsiktigt sparande minskar risken för att du ska blanda ihop pengarna och råka använda pengarna på ett annat sätt än du hade planerat, säger Nicklas Andersson.

2 Kom igång med det långsiktiga sparandet

Tid är en avgörande framgångsfaktor när det kommer till allt långsiktigt sparande. Börja därför spara så tidigt du kan, det räcker med en liten summa. Har du ingen buffert ännu så bör större delen av sparandet gå till bufferten – men försök också att sätta undan lite pengar på längre sikt. Du får erfarenhet av hur det långsiktiga sparandet fungerar som du kommer ha stor nytta av senare, i takt med att summorna växer.

– Se till att ha en tillräckligt stor buffert utanför börsen så att du inte behöver sälja aktier eller fonder i fel läge för att du har behov av pengarna. Att spara regelbundet, oavsett summa, ger erfarenhet och tid för pengarna att växa. Du behöver inte logga in och kolla sparandet varje dag. Sätt istället ett datum i kalendern när du ska stämma av hur det går. Och när det går ner, som i år, tänk då på att det är många år kvar tills pengarna ska användas och att det inte spelar så stor roll vilken siffra som står på kontot just idag, säger Nicklas Andersson.

3 Är det läge att öka sparandet?

I år har börsen gått dåligt. Har du investerat i aktier och fonder har de antagligen backat under årets första halva. Beroende på hur din ekonomi ser ut i övrigt kan du överväga om du kanske ska öka ditt sparande.

­­– Det är viktigt att komma ihåg att fortsätta spara när börsen går dåligt. De bästa affärerna görs i dåliga tider. Även om allt känns osäkert nu kan det vara bra att påminna sig om att det ju faktiskt är billigare på börsen nu än för ett år sedan. Aktiefonder är ett enkelt sätt att få exponering mot börsen och ger en god riskspridning vilket inte minst passar den som inte vill ha stenkoll på sina innehav i oroliga tider, säger Nicklas Andersson.

4 Stäm av fondavgifterna

För den som fondsparar är det viktigt att ha koll på avgifterna. Indexfonder är oftast lite billigare än aktivt förvaltade. Avgifter mellan 0,2 procent och 1,4 procent är vanligt. Har dina fonder högre avgift än så kan det vara värt att slänga ett extra öga på att de också levererar en bra avkastning.

– Jämför dina fonder med andra fonder inom samma kategori. Titta på avkastning och avgifter. Om dina fonder avkastat sämre över tid och har högre avgift kan det vara läge att byta, säger Nicklas Andersson.

5 Sätt ett sparmål

Har du ett mål med ditt sparande? Om inte så kanske det är dags att sätta ord – eller siffror – på vad det är dina pengar ska användas till. Tillåt dig att drömma stort och visualisera vad du vill att pengarna ska bidra till i ditt liv. Att konkretisera målet kan öka motivationen och hjälpa dig att upprätthålla sparandet även i tider när det är motigt.

– Det vanligaste sparmålet, mätt i siffror, bland Avanzas kunder är den första miljonen. Ta hjälp av en sparkalkylator, det finns många om du söker på internet, och mata in dina värden så får du reda på hur lång tid det skulle ta för dig att nå miljonen. Ju tidigare du kommer igång och ju mer du sparar desto snabbare går det. Att nå en miljon kronor är betydligt enklare än vad många tror, men det gäller att inte ha för bråttom, säger Nicklas Andersson.

 Då når du miljonen

Månadsspar                         Avkastning 7 %

500 kr                                       37 år

1 000 kr                                   28 år

2 000 kr                                   20 år

3 000 kr                                   16 år

5 000 kr                                   11 år