Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Skälen till att kvinnor har lägre pension

De främsta orsakerna till att kvinnor har lägre pension än män är att de jobbar mer deltid och har lägre lön. Föräldraledighet, VAB och deltid påverkar din pension!

Idag lanserar Pensionsmyndigheten sin nya kampanj som riktar sig till blivande och nyblivna föräldrar. Syftet med kampanjen är inte att tala om hur man ska göra utan istället ge tips om vad de bör tänka på för att den framtida pensionen inte ska påverkas negativt.

Här är några tänkvärda siffror som lyfts på myndighetens nya kampanjsajt,

  • Kvinnor tar ut 74 % av föräldrapenningdagarna, medan män tar ut 26 %.
  • Kvinnor tar i genomsnitt ut 2 av 3 VAB-dagar.
  • 30 % av alla kvinnor jobbar deltid, siffran för män är 11 %.
  • Kvinnor har i genomsnitt 6 700 kronor mindre i pension per månad än män. De största anledningarna till det är deltidsarbete och lägre löner.

När vi bildar familj blir vi ojämnställda. Kvinnor, i genomsnitt, får lägre lön, sämre pension och sparar mindre. Att kompensera den som arbetar hemma borde därför vara en självklarhet!

I inlägget Kompensera den som jobbar hemma har vi tidigare tagit upp ekvationen,

Kvinna + Man + Barn = Ojämställd lön, pension och sparande!

I inlägget ger vi tips om hur man kan kompensera den som är hemma och tar ett större ansvar för familjen under småbarnsåren avseende pension och sparande.

Det kan tyckas vara mycket att ta in och att tänka på men om man mejslar ner det så handlar det i slutändan om att din pension grundas på din totala livsinkomst. Hur mycket och hur länge du jobbar påverkar hur stor din pension blir, det är viktigt att ha med sig!

 

Louise Svensson