Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Småbarnsår och pension – hur hänger det ihop?

Om man är mitt upp i småbarnsåren så brukar det vara fullt upp. Det är lämningar, hämtningar, nattningar, vab och små viljor som vill ha en massa kärlek. Parallellt löper jobb, karriär och andra viktiga beslut i livet på och den största bristvaran är tid.

Under den här perioden i livet är det därför många som väljer att jobba deltid och allt som oftast är det kvinnorna som går ner i tid. När tiden inte räcker till är förmodligen pensionen det sista man tänker på. Det ligger liksom inte högst bland prioriteringarna.

Att någon jobbar deltid kan vara nödvändigt och kan göra underverk för familjesituationen. Men, jobbar man deltid så påverkar det pensionen negativt. Därför kan det vara viktigt att tänka igenom några saker så att pensionen inte blir alltför ansträngd i framtiden.

  • Tänk på att det är din inkomst som bygger din pension. I takt med att du jobbar görs inbetalningar till den allmänna pensionen. Troligtvis har du även en tjänstepension via din arbetsgivare. Att arbeta deltid sänker lönen och kan sänka inbetalningarna till den allmänna pensionen och till din tjänstepension. Arbetar du deltid finns möjligheten att din partner kompenserar dig genom att föra över delar av sin premiepension. Här kan du läsa mer om hur det går till.
  • Kolla upp om du har föräldralön! Med kollektivavtalad föräldralön ser din arbetsgivare till att du som föräldraledig kan få upp till 90 procent av din vanliga lön. Arbetsgivaren skjuter helt enkelt till mer lön.
  • Undersökningar och räkneexempel visar att det oftast är mest fördelaktigt ekonomiskt att dela lika på föräldraledigheten. Sällan tjänar ni på att den med lägst inkomst tar ut största delen av föräldraledigheten. Föräldralönen, som du med kollektivavtal har rätt till och som är som en extra lön från din arbetsgivare, gör det oftast lönsamt för er totala ekonomi att dela lika på föräldradagarna.
  • Se till att ha en arbetsgivare med tjänstepension och att din arbetsgivare betalar in tjänstepension även när du är föräldraledig. Om du inte har det så försök förhandla upp lönen, så att du själv kan spara pengar inför pensionen.
  • Tänk också på ditt egna sparande. Att sätta av fem till tio procent av din lön är bra om man har möjlighet. Här rekommenderas att spara på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. Det kan även vara bra att tänka på ett sparande för barnen. De har en lång och fin sparhorisont, vilket kan få pengarna att växa bra.
  • Prata med din partner! Om ni vill vara pensionärer på lika villkor i framtiden gäller det att kunna prata om den gemensamma ekonomin från start. Om ni år efter år undviker att ta upp ekonomi och pension som ämnen vid köksbordet lär det inte bli lättare senare i livet. Och då kan det till och med vara för sent.

Även om pension inte står högst upp på priolistan när barnen är små och livet känns som en cirkus så kan det vara värt att ägna en stund åt ekonomi. Förhoppningsvis leder det till att ni i framtiden har möjlighet att göra allt det där som tiden inte räcker till för just nu.