Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Sarali Eder köper inte nyproducerade prylar sedan sju år. Hon undviker att flyga och äter främst vegetariskt. Viktiga saker för att tackla hennes klimatoro. Hon har också successivt ändrat om sin livsstil och flyttat ut på landet för att ha höns och drömmen är att ha bin och odla jättemycket egen mat. Foto: Privat

Maria Schultz

Smart för plånbok och miljö – sommartips för familjen

Sommaren kan bli väldigt kostsam – speciellt för barnfamiljer som har ett smörgåsbord av dyra aktiviteter, nöjesparker och möjliga resor att välja bland. Trebarnsmamman Sarali Eder prioriterar tid. Hon tänker mer på plånbok och klimat, släpper jämförelsehetsen och får det dessutom lite lugnare.
Bli inspirerad här!

Har du också kippat efter andan när du sett slutnotan för familjens helgweekend en vanlig semester? Det kan verkligen kosta – trots att nöjena inte varar speciellt länge.

För trebarnsmamman Sarali Eder i Mellösa utanför Flen är det mest fokus på att umgås med vänner och släkt i sommar.

– Det är ju ett speciellt år efter pandemin, när vi får umgås mycket mer och vi längtar verkligen efter att göra det, säger hon.

På Instagram-kontot @eko_ekonomen inspirerar Sarali sina cirka 5 400 följare till hållbara och ekonomiska vardagstips. 

Den sparsamma sidan hos henne har alltid funnits.

– Jag har haft ett väldigt stort trygghetsbehov och alltid känt att hur mycket eller lite jag än har tjänat har jag velat lägga undan pengar. Det är en del av min personlighet.

Sedan första barnet Ludvig kom för sex år sedan har hon kombinerat administrativt och ekonomiskt jobb i makens företag med att ta hand om barn och hem.

För ett år sedan valde familjen att flytta från sin lägenhet i Älvsjö till huset i Mellösa, ett samhälle som de inte hade en tidigare relation till.

– Vi är jättenöjda och tacksamma över flytten. Om vi skulle ha köpt ett hus i Älvsjö hade vi båda behövt jobba heltid för att undvika för stora lån, men nu har vi friheten att välja.

Saralis hållbara tänk började i en slags klimatoro.

– När det gick upp för mig med allt som händer i världen mådde jag först dåligt. Jag kände att jag måste ändra något och när jag väl styrde upp vad jag själv kan göra blev det lättare att hantera.

E empelvis har hon sedan sju år valt att inte köpa några nyproducerade saker – kläder, inredning, prylar eller leksaker. Hon testade först ett köpfritt år och det gick så bra att det bara har fortsatt. 

Istället syr, bygger, skapar och odlar hon. Målet är att kunna vara självhushållande större delen av året.

– Jag fick en jättebra odlingsstart förra året. En massa grönsaker!

Barnen är fortfarande rätt små och tjatar sällan om prylar.

– De har aldrig varit inne i en leksaksaffär och sett hur obegränsat mycket saker det kan finnas. De ber absolut om saker och jag kan självklart säga ja, men då tittar jag på Tradera eller i en Facebook-grupp först. De är också väldigt gulliga och tror väldigt gott om mina sykunskaper. De frågar: ”Kan du sy en sådan här till mig?” oavsett vad det gäller. Det gör mig varm om hjärtat.

Nu när snart sexåringens födelsedag närmar sig står en förstärkare till elgitarren högst upp på önskelistan.

– ”Det ska skaka i hela huset när jag spelar”, har han lovat. Jag fick napp i en bytesgrupp på Facebook som jag har startat här. Det blir faktiskt ett trippelbyte. Tjejen med förstärkare har en bästa vän som behöver häcktrimmer med elsladd och lite andra verktyg som vi inte använder. Plus att de ska få blommor och sticklingar av mig. Så alla tre är supernöjda. Nästa efterlysning blir väl öronproppar, haha.

Trots köpstopp av nya saker poängterar Sarali att hon inte vill vara ”familjens boss”, utan kommer självklart prioritera barnens intressen med åren.

– Jag försöker lösa deras önskemål. Men redan nu är det viktigt att lära dem att man kan behöva önska sig, ha tålamod och ibland välja. 

När sommaren stundar är också familjen Eder överens om prioritering. De vill alltså helst ha tid med varandra, nära och kära: 

– Det blir hemester – vi har höns och jag har ju ett jättestort odlingsprojekt här hemma. Vi behöver även miljöombyte och åker till min mans föräldrar som vi brukar. Annars ska vi lära känna närområdet. Jag har bland annat kollat upp självplock av jordgubbar, en pannkakslada och så har vi badställe precis där vi bor. Vår äldste son ska lära sig simma. Jag känner mig väldigt nöjd och det finns så mycket hemma som är mysigt. Ingen har bråttom iväg någonstans och semestern är ett skönt avbrott som behövs. Vi prioriterar att kunna vara lediga längre tillsammans och att vara med barnen.

Ett viktigt tips som Sarali vill skicka med till andra föräldrar är att släppa jämförelsehetsen:

– Många gör så mycket under sommaren bara för att alla andra gör det – åker på charter eller andra resor. Men fundera över vad ni som familj verkligen vill. Tänk hållbart och ekonomiskt. Det är individuellt för alla, men hemester är verkligen ett bra alternativ. Du kan göra en massa sparsamma och klimatsmarta aktiviteter, säger Sarali och fortsätter:

– Mina egna fina barndomsminnen handlar mycket om när jag var med morfar ute i hans land och plockade jordgubbar. Det är det man minns, tiden tillsammans. 

Tre tips på billiga och bra sommaraktiviteter 

 

  • Anordna bytardag

– Passa på att rensa hemma under sommaren. Anordna en bytardag med andra familjer. Vi gjorde det här och det blev jättelyckat. Hur kul som helst. 

 

  • Fixa middagsturné

– Istället för att alla familjer roddar sin egen middag – ha middagar hos varandra. Både omväxlande, socialt, trevligt och hållbart. 

 

  • Låna saker av varandra

– Om ni ska paddla kajak eller tälta – försök låna eller hyra. Min man och hans kollega har ett tält som de äger tillsammans. Bra sätt att minska kostnaderna.

Fakta: Sarali Eder

  • Bor: Hus i Mellösa utanför Flen sedan ett år. Bodde tidigare i lägenhet i Älvsjö.
  • Ålder: 34 år.
  • Gör: Tar framför allt hand om barn, odlar, syr och är mångsysslare där hemma. Administrerar och sköter även ekonomin i makens företag.
  • Familj: Maken Karl, psykolog, Ludvig, sex år, Amelie, fyra år, och Rufus, ett år i år. 
  • Läs mer på: @eko_ekonomen

Här är några av hennes verk:

Sarali Eders barn får sällan presenter i kartong. “De kan säga ‘wow, vilken fin kartong!’ när de får presenter som inte jag har gjort eller köpt secondhand.” Foto: Privat