Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Patrick Siegbahn och Andreas Runnemo skriver om privatekonomi ur ett småspararperspektiv och har också gett ut boken ”Mer pengar för pengarna”. Foto: Småspararguiden

Maria Schultz

Småspararguidens bästa tips för en bra pension

Patrick Siegbahn och Andreas Runnemo är grundare av sajten Småspararguiden. De skriver om privatekonomi ur ett småspararperspektiv och har också gett ut boken ”Mer pengar för pengarna”. Med en bakgrund från finansbranschen brinner de för att sprida kunskap och oberoende råd som kan hjälpa fler till en bättre ekonomi. Här är deras sex bästa tips för dig som vill få en så bra pension som möjligt.

 

  1. Sluta skjuta upp pensionsplaneringen

 Nyttan av att du i dag sätter dig ner och tar tag i pensionen kommer du inte att uppleva förrän många år framåt i tiden. Det är inte ett optimalt upplägg för våra hjärnor, som inte är så bra på att oroa sig för saker som händer om många år – eller vänta väldigt länge på belöningar. Dessutom tycker många att det är både tråkigt och krångligt med pensioner. Här gäller det alltså att helt enkelt bestämma sig och ta tag i pensionen, oavsett hur lite du känner för det.

 

  1. Satsa på aktiemarknaden

Det är på aktiemarknaden man får högst avkastning på sina pengar. Placera pensionspengarna i aktiefonder i så stor utsträckning som möjligt, åtminstone fram tills du är omkring 55 år gammal. Då kan du börja minska exponeringen mot aktier successivt. Att aktiemarknaden kan svänga mycket upp och ner är ingen fara eftersom du ändå inte ska använda pengarna på ett tag. Perioder av upp- och nedgångar påverkar inte utvecklingen på många års sikt.

 

  1. Du behöver inte vara så engagerad

Mycket energi går till att oroa sig över fel saker. Ett av de vanligaste missförstånden kring pensionen är att tro att de val man gör inte spelar så stor roll – eller att tvärtom tro att man måste vara engagerad löpande för att det ska bli bra. Pensionsfrågan är något man behöver sätta sig in i en gång för att förstå vilka delar man kan och bör påverka. Om man placerat pengarna enligt sunda principer finns sedan ingen anledning att oroa sig för finanskriser eller börsfall eftersom det är hopplöst att försöka tajma marknaden. Det har forskningen visat upprepade gånger.

 

  1. Glöm inte pensionen när livet förändras

Det finns tillfällen när det ändå är läge att stämma av pensionen lite extra. När livet förändras – du byter jobb, bostad eller kanske familjekonstellation – då kan det vara bra att stanna upp och fundera på hur det påverkar pensionen. Behöver du kanske spara mer eller mindre, eller förändra något i de pensionsavtal du har i dag?

 

  1. Ha koll på avgifterna

Att se över fondavgifterna är alltid en bra idé. Fondavgifter kan skilja otroligt mycket och kan över tid äta upp en stor del av pensionen. En bra avgift bör generellt sett ligga under 0,4 procent per år. Dessutom tar pensionsbolagen ibland ut en försäkringsavgift för själva kontot utöver fondavgiften. På senare tid har det skett mycket prispress så det kan vara aktuellt att flytta gamla sparanden från bolag som tar ut de här avgifterna.

 

  1. Ta hjälp av oberoende fakta eller rådgivare

Vill du läsa på om pension men känner dig osäker över vart du ska vända dig? Sajten minpension.se är en utmärkt och oberoende sida där du kan få överblick över var du har dina pensionssparanden och läsa på om pensionssystemet i allmänhet. Tyvärr är uppgifterna inte kompletta så du behöver även själv ta reda på villkor om avgifter och garantiåtaganden. Kontakta pensionsbolagen där du har ditt sparande direkt, eller gå in på konsumenternas.se där det finns många bra guider och jämförelser. När det gäller rådgivning så finns det tyvärr inte så många oberoende aktörer. Men eftersom själva ordet ”oberoende” rådgivare är skyddat går det bra att googla för att hitta hjälp om du vill ta hjälp av en expert för att optimera ditt pensionssparande.