Länsförsäkringar har kollat vad svenskarna anser vara pensionssparande. Det visade sig att hela 59 procent ser sin bostad som ett pensionssparande.
– De fortsatt stigande bostadspriserna kan bidra till att många känner att deras boende är en trygg investering, men det är viktigt att vara medveten om riskerna det kan innebära, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Rekord på bostadsmarknaden, med villapriser som gått upp med nästan 20 procent, låga räntor och det faktum att bostäderna också ökar i värde på grund av att många amorterar, gör att många ser bostaden som en trygg investering. Men det är inte helt oproblematiskt.
Ett annat faktum är att många har börjat ersätta sitt långsiktiga sparande med att man amorterar. Och det är inget fel att amortera för det ger lägre boendekostnader, men det ska inte vara ett substitut eftersom att man inte vet hur framtidens bostadsmarknad kommer att se ut.
Man får inte glömma att om man ska kunna frigöra pengarna måste man antingen sälja bostaden eller belåna den.
– Det är inte konstigt att man upplever att bostaden är en trygg investering när bostadsmarknaden ser ut som den gör. Men vi alla måste ha någonstans att bo och det är inte säkert att man kan flytta till en billigare ort eller är beredd att bo mindre för att kunna realisera en eventuell vinst vid försäljningen av sin bostad när det är dags att bli pensionär, säger Trifa Chireh.
Samtidigt är det så att det är många som inte har ett eget privat sparande och då blir boendet det man i första hand förlitar sig på.
– Amortering är en naturlig del av privatekonomin i och med de regelverk som tvingar till amortering. Men man ska inte amortera mer än nödvändigt låta det ersätta det långsiktiga sparandet helt och hållet. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen kommer för de allra flesta svenskar uppgå till ungefär 60 procent av slutlönen.
Trifa Chire tycker att det är oroväckande att så stor andel av svenskarna ser sitt boende som ett pensionssparande, just eftersom att man inte kan vara säker på att bostadsmarknaden fortsätter att vara lika stark över tid.
Att tänka på om du vill leva av din bostad som pensionär
Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh tipsar:
- En värdeökning på bostaden är en låst tillgång och ger inte mat på bordet eller möjliggör utlandsresor. För att kunna nyttja en eventuell värdeökning i form av tillgängliga pengar måste du vara beredd på att flytta till ett mindre boende eller ett boende som ligger mindre centralt.
- Se boendet som ett kompletterande sparande och amortera lagom så du sänker dina kostnader som pensionär, men så du också får pengar över att spara i exempelvis en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. Över tid har börsen historiskt sett gett bättre avkastning än bostadsmarknaden och därför behöver man tänka på andra investeringsslag för att få bra värdeökning och ha pengar du kan konsumera. Har du däremot höga bolån som blir svåra att klara av som pensionär kan du passa på att amortera mer nu.
- Planera för en eventuell försäljning av bostaden i god tid. Var beredd på dyrare bostäder, svårigheter att hitta en hyresrätt samt skärpta kreditregler vid bostadsköp. Se till att ställa dig i bostadskö för en hyreslägenhet tidigt så du sen kan få en när du väl vill sälja och flytta.
- Att bli beviljad ett lån efter pensioneringen kan vara svårt, speciellt om du enbart sparat i bostaden. Därför är det bra att fixa det flera år innan du blir pensionär. Har du istället goda ekonomiska marginaler går det att belåna bostaden för att öka ditt ekonomiska utrymme lite, men var då beredd på att betala både ränta och eventuell amortering.
- Har du ett stort boende kan du möjligtvis hyra ut ett rum eller hyra ut sommarstugan och placera inkomsten du får i ett sparande till pensionen.