I går skrev vi om vad som kan vara bra att ha koll på och tänka på inför den kommande pensioneringen. I dag backar vi några decennier i livet och fokuserar på vad som kan vara bra att ha koll på gällande pension om du är student.
Privata Affärer (PA) publicerade tidigare i somras en pensionsguide för studenter och konstaterade att studier och pensioner hör ihop.
Unga pluggar för att få jobb, helst ett roligt jobb med bra lön som man trivs och orkar arbeta länge med. Klarar man det får man också en bra pension, säger PA:s redaktör Per Hammarlund. En investering i framtiden med andra ord.
Att studier ger rätt till pension är det kanske inte så många som känner till. Men staten gör automatiskt pensionsavsättningar till den allmänna pensionen om du får studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden.
Det pensionsgrundade beloppet är 138 procent av studiebidraget och pensionsrätten är 18,5 procent av detta belopp.
Bidragsdelen hos CSN för heltidsstudier är 705 kronor per vecka. En termin är 20 veckor, vilket innebär att bidragsdelen för två terminer är 28 200 kr. Som student får du således närmare 7 200 kronor avsatt i pension under ett års heltidsstudier.
Om du under studietiden arbetar extra kan det vara lätt att styras av hur mycket man kan tjäna utan att betala skatt. I år kan du tjäna 18 782 kronor skattefritt.
Men då blir det inga pensionsavsättningar. Ibland kan det faktiskt vara mer fördelaktigt att betala skatt och få pensionsavsättningar, i stället för tvärt om.
Tjänar du 20 000 kronor under ett år betalar du cirka 1 400 kronor i skatt samtidigt som 3 700 kronor (18,5 procent) sätts av till din allmänna pension. Faktum är att för årsinkomster upp till 160 000 kronor sätts mer pengar av till din allmänna pension än vad du betalar in i skatt.
Om du arbetar extra under studietiden kan det dessutom vara så att du får pension från din arbetsgivare, så kallad tjänstepension. Alla arbetsgivare har inte tjänstepension och för arbetsplatserna med kollektivavtal skiljer sig den lägsta åldern som berättigar dig till tjänstepension något.
Ett tips är att alltid fråga din arbetsgivare om tjänstepension finns och ta reda på om du som ung har rätt till pensionsavsättningar via den.
Louise Svensson