Forskarna vid KTH har kombinerat en speciell typ av nanopartiklar med mikrolinser och på så vis utvecklat en film som kan appliceras ovanpå vanliga solceller. Det gör att prestandan i solcellerna förbättras radikalt. Man kan nämligen också använda solens infraröda ljus vid energiomvandlingen.
– Vi har nått en tioprocentig effektivitetsökning utan att på något sätt optimera tekniken. Med lite mer arbete uppskattar vi att det skulle kunna gå att nå en 20 till 25 procentig effektivitetsökning, säger Hans Ågren i ett pressmeddelande från KTH (bilden ovan).
Upptäckten innbär att solceller som förnyelsebar energikälla kan få en rejäl skjuts framåt och Hans Ågren, professor i teoretisk kemi, är en av forskarna bakom innovationen. Det som är så stort är att tekniken är tillämpbar för alla typer av solceller.
Nästa steg i utvecklingen blir att optimera filmen – både nanopartiklarna och mikrolinserna. Något man måste för att nå den uppskattade 20 till 25-procentiga effektivitetsökningen.
På frågan om vad kostnaden blir för att tillverka solcellsfilmen har Hans Ågren och de andra forskarna en klar och positiv bild.
– Vi har analyserat detta noggrant – eller så noggrant det går i detta stadium – och det är grönt ljus. Vi har också fått en mycket positiv marknadsrapport av KTH innovation.