Försäkringsgiganten Allianz släppte i slutet av maj sin årliga pensionsrapport och Sverige toppar listan över världens pensionssystem.
Precis som Allianz själva skriver i sin inledning kan majoriteten av världens befolkning inte förlita sig på att ett fett arv som man kan segla igenom soluppgången med. De flesta av oss jobbar hårt hela livet och lägger vårt förtroende på att ett statligt pensionssystem ska ta hand om oss vid ålderns höst.
Och i den senaste rapporten har alltså Allianz tagit pulsen på 70 länder och Sverige toppar listan med Belgien på andra plats och Danmark på tredje plats.
Vi får vara glada att det svenska pensionssystemet är så pass robust för om alla åldersoptimister har rätt kommer vi med stor sannolikhet att börja leva ytterligare fyra år i genomsnitt år 2050. Och visst kan det låta härligt, men inget är gratis.
Den ekonomiska belastningen kommer att bli större för den gruppen pensionärer som inte har tillräckligt med personliga resurser för att betala räkningarna. När man blir äldre ökar nämligen sjukvårdskostnaderna och fler kommer att behöva äldreomsorg. Det gäller därför att vi säkrar vår kollektiva framtid.
– Diskusionen om pensionsreformer har försvunnit på grund av annan politik under de senaste åren, först och främst klimatförändringar och idag, kampen mot Covid-19, säger Allianz chefekonom Ludovic Subran.
År 2050 kommer mer än 1,5 miljarder människor att vara i pensionsåldern, dubbelt så många som idag. Vilket sätter pensionssystemen under hård belastning. I och med att vi förmodligen kommer att leva längre och ha färre barn kommer andelen människor över 65 år att öka från de 9 procent som finns nu till 16 procent 2050 över hela världen.
Det innebär en stor demografisk förskjutning och Europa kommer att vara den kontinent som har äldst befolkning.
Bilden nedan visar rankningen: