Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Tesla sprider hopp om hållbar utveckling

Samhället behöver gå från brun till grön energi inom loppet av ett par decennier. I den omställningsprocessen kommer vissa företag att blomstra medan andra kommer att gå under då de är alltför hårt knuta till affärsmodeller som inte längre fungerar.

Kolkraft är det till exempel ingen som tror på. Förnyelsebar energi är däremot ett område med framtiden för sig, liksom energilagring och elbilar. Det betyder dock inte att vägen dit är spikrak.

En stor nyhet förra veckan var att elbilsföretaget Tesla sänkte sin försäljningsprognos samtidigt som företagets förluster hade ökat till 1,6 miljarder kronor under andra kvartalet. Aktien rasade nästan 9 procent under torsdagen. Reaktionen tyder på svikna förhoppningar.

Samtidigt visar en genomgång av analytikernas rekommendationer som Business Insider gjort att det fortfarande bara finns en säljrekommendation. Av övriga sex analytiker ger fyra en köprekommendation och två är neutrala.

Teslas framtid är svårförutsägbar. Många tror på branschen, företaget har utsetts till världens smartaste av MIT Technology Review och grundaren Elon Musk är en nytänkande och djärv entreprenör med flera framgångar bakom sig. Potentialen är stor som det här inslaget visar (klicka på bilden).

Elon M

AP7 investerade i Tesla redan 2008 som en del i en bred satsning på onoterade miljöteknikbolag eller ”clean tech” som det ofta kallas bland investerare. Det visade sig vara en lysande investering, men osäkerheten kring den här typen av företag förutsätter en långtgående riskspridning i portföljen.

Det handlar om nyskapande ingenjörskonst som ännu inte är etablerad, som ska säljas på en marknad som ännu inte finns och som är beroende av att hela samhället omvandlas. Det finns med andra ord otaliga fallgropar på vägen.

Däremot har Elon Musk med Tesla redan i dag lyckats etablera elbilen långt utanför en snäv krets av frälsta miljövänner. Han har också utvecklat bilbatteriet och knoppat av det som en energilagringslösning för hemmabruk som lanserats under varumärket Powerwall.

Företaget meddelade nu i veckan att det redan sålt slut på produktion av Powerwall-batterier för år 2016 och justerade samtidigt upp försäljningsprognoserna dramatiskt för nästkommande år. Ur ett hållbarhetsperspektiv öppnar stationär energilagring stora möjligheter.

Energilagring i hemmet förbättrar förutsättningarna för småskalig produktion av förnyelsebar energi som sol- och vindkraft då konstant uppkoppling mot elnätet inte längre är nödvändig. Lyndon Rive, vd för solpanelsföretaget SolarCity där Elon Musk är ordförande och störste ägare, förutspådde nyligen att samtliga solpanellösningar inom fem år kommer att levereras med lagring. Solen kommer då även kunna lysa upp dygnets mörka timmar. En ”game changer”, menar Lyndon Rive.

Stationär energilagring kan få ännu mer långtgående konsekvenser om det införs på systemnivå. Då behöver produktionsresurserna, det vill säga antalet kraftverk, inte längre dimensioneras efter förbrukningstopparna. Med Elon Musks egna ord:

“you can basically, in principle, shutdown half of the world’s power plants if you had stationary storage”

Ingen kan veta vilka delar som blir succéer och när, men att några av Elon Musks verksamheter kommer att lyckas förr eller senare känns inte som orimlig gissning. Det inger hopp och roadstern Tesla bär det hoppet ut i världen.

Johan Florén

PS. Nästa vecka kan du läsa en direktrapport från Tesla Motors gigantiska bilfabrik i Fremont, USA.