Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Nebe Al-Mayahi, Caroline Farberger och Fanny Widman har alla gjort raketkarriärer inom sina branscher, men av olika anledningar kände de att de ville förändra och har därför satsat på egna verksamheter och nya bolag för att jobba för jämställdhet inom olika frågor.

Maria Schultz

Experterna: Så får vi mångfald mer konkret i företaget

Känns mångfald som ett otroligt diffust begrepp för dig? Det behöver inte vara det! Vi har tre experttips för dig som vill få mångfald mer konkret. Nebe Al-Mayahi, Caroline Farberger och Fanny Widman har alla gjort raketkarriärer inom sina branscher, men av olika anledningar kände de att de ville förändra och har därför satsat på egna verksamheter och nya bolag för att jobba för jämställdhet inom olika frågor.

 

  • Nebe Al-Mayahi har grundat bolaget Teint. Tidigare var hon diplomat vid svenska ambassaden i Bagdad. “Stort och prestigefyllt. Där satt jag, blatten från Vivalla och konsulterade svenska näringslivstoppar. Vad skulle jag kunna bidra med? Väldigt mycket visade det sig.”

    Tänk mångfald i det som finns nära

När Nebe Al-Mayahi var i sin lokala Ica-butik för några år sedan såg hon ett av biträdena ha ett beige plåster på pannan, inte alls i hans egen hudton.

– “Varför skulle ett hudfärgat plåster vara så svårt att hitta för honom?” tänkte jag. Men jag insåg snart att det är förvånansvärt få som utvecklat konsumentprodukter och samtidigt tänkt på mångfald, säger hon.

Nebe startade upp bolaget och e-handeln Teint, vars första produkt är något så enkelt som plåster – för fem olika hudtoner. 

Sedan lanseringen i november 2021, och på mindre än några veckor, tog alla svenska apotek in produkterna. 

Nästa steg är komma ut i dagligvaruhandeln och på skolor – och lansera ännu fler produkter.

– Våra plåster är ett väldigt enkelt sätt att visa hur du innoverar väldigt enkla produkter och gör dem tillgängliga för fler, säger Nebe. 

 

 

  • Caroline Farberger lämnar i år sitt uppdrag som vd för Ica Försäkring. I vår blir hon arbetande styrelseordförande i investmentbolaget Wellstreet: ”Jag kommer att vara med och demokratisera riskkapitalet och jämna ut spelplanen för entreprenörer, oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Helt enkelt för att det är en affärsfråga och bra för Sveriges konkurrenskraft.”

    Satsa på ett inkluderande ledarskap

Caroline Farberger, partner och styrelseordförande på riskkapitalbolaget Wellstreet, har upplevt både att leva som man och kvinna. Hon hette tills för några år sedan Carl Farberger, innan hon vågade ta klivet ut för sin könskorrigering.

– Sedan dess har jag verkligen insett vikten av inkluderande ledarskap – att låta alla få vara precis som de är. Och hur viktigt det är att jag som chef inte tillåter att någon grupp dominerar möten eller andra sammanhang. 

Hon säger att hon förr såg jämställdhetsarbete som en “statistikövning” – mest för att få bra resultat i jämförelser. 

Mångfald för henne idag handlar om värdet av olikheter, och inte värde för ens egen skull utan andras. 

– Nu ser jag också vilka mycket bättre beslut vi kan fatta om vi har mångfald och inkludering i vår organisation. Det är helt klart en affärsfråga.

 

 

 

  • När Fanny Widman fick nog av möteskulturen och klimatet på sin tidigare arbetsplats startade hon podden Fannys förebilder och skrev också boken ”Det är nog nu” (Liber).

    Var nyfiken och utmana dig själv

Fanny Widman startade podden Fannys förebilder för tre och ett halvt år sedan – i ren frustration. Då hade hon blivit kallad “gumman” på för många möten, togs på mindre allvar än sina manliga kollegor och kände att hon tonat ned sig själv för att vara mer till lags i mötesrummen. 

Hennes podd startade inte bara i frustration utan i nyfikenhet. Hon ville fråga andra kvinnor, hennes förebilder, kring den problematik som hon själv upplevt. Det har nu resulterat i över 170 poddavsnitt.

– Nyfikenhet är otroligt viktigt när det gäller mångfald! Utmana dig själv och utforska andras upplevelser – då kan det ske en förändring även hos dig. Boka in en fika i eftermiddag med någon du aldrig har fikat med förut, säger hon.

Efter alla poddmöten och intervjuer har hon lärt sig otroligt mycket. 

– Framför allt att jag verkligen inte var ensam om att känna så här. Det här är ett större problem än vad jag först trodde och något vi alla måste prata om.