Att inte ha ekonomisk kunskap är något som skapar onödig oro. Något som cirka två av tre inte har koll på är pensionssystemet. Och det visar sig att många också är oroliga för hur de ska klara sin ekonomi som pensionärer.
Endast 34 procent uppger att de har bra kunskap om pensionssystemet, resten 66 procent, säger att de har ingen eller liten kunskap om pensionen. Dessutom uppger en av tre att de inte vet vad pensionen grundas på. Det visar en undersökning av Swedbank.
– Det är många som inte har koll på pensionen. Kunskapen ökar med ålder, men eftersom pensionen grundas på din inkomst och de val du gör under hela ditt arbetsliv är det viktigt att ha koll tidigt. Då har du större möjlighet att påverka din ekonomi som pensionär, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.
26 procent av de tillfrågade tror att de kommer att få det tufft ekonomiskt, eller kanske inte klara sig alls. Därför är det viktigt att man gå in på minpension.se och gör en prognos. På minpension.se samlas all intjämad pension, samt den allmänna pensionen så att man kan få en överblick. Och på så vis hinner man även att planera för sin framtid, samt vidta nödvändiga åtgärder.
– Gör din pensionsprognos och sedan en budget med alla dina uppskattade utgifter som pensionär. Önskar man en högre pension är det bra att komplettera med ett eget sparande, men du kan också påverka din pensionärsekonomi genom att planera för att sänka dina utgifter, säger Madelén Falkenhäll.
Man kan faktiskt förbättra sin ekonomi genom att dra ner på vissa utgifter. Till exempel kan man kapa sin boendekostnad genom amortera lite extra på sina bolån, eller varför inte sälja bilen? Eller dra ner på olika abonnemang Rensa bland gamla saker och försök sälja på blocket och glöm inte att kolla om du är överförsäkrad. Det finns alltså sätt att förbättra sin ekonomi.
De som oroar sig mest för sin framtida ekonomi är kvinnor. 35 procent av kvinnorna uppger att de oroas över pensionen jämför med 25 procent av männen.
Få koll på din pension och ekonomi som pensionär – tips från Swedbank och sparbankerna
|
Så här funkar det – pensionssystemet
Den dag du går i pension får du pension från flera håll. Det är dels allmän pension (inkomstpension och premiepension), dels tjänstepension som de flesta har, samt ett eventuellt privat sparande till pension. Hur hög din pension blir beror på din totala livsinkomst, och livsinkomsten beror i sin tur på inkomst och antal år i arbete. Högre inkomst och fler år i arbete ger alltså en högre pension. Varje år som du av olika anledningar inte arbetar2 påverkar pensionen negativt. Detsamma gäller för längre perioder av deltidsarbete, då blir avsättningen lägre och så också den slutliga pensionen. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen som du själv kan påverka, detsamma gäller för de flesta tjänstepensionsavsättningar. Du kan själv välja hur den ska placeras. Premiepension, tjänstepension och ett eget sparande till pension är långsiktigt sparande. Sparar du långsiktigt behöver du inte vara alltför rädd för att spara i fonder med lite högre risk, då ökar sannolikheten att pengarna växer lite mer. När du närmar dig pensionsåldern kan det vara klokt att minska risken i dina placeringar. |