Tre av fyra unga vuxna går runt med dåligt samvete för sin ekonomi. Många oroar sig för sitt sparande, sin pension och möjligheten att köpa bostad. En annan viktig grej många missar är att prioritera a-kassa och tjänstepension. Trots det värdesätter samma grupp ett fast jobb, samt vikten av att spara pengar. Det visar en rapport från Swedbank.
– Trygghet genomsyrar flera av de val som unga vuxna gör, från studier och jobb till hur de ser på sitt sparande och framtida boende. Att ta klivet ut i vuxenlivet innebär ett stort ekonomiskt ansvar och i en orolig tid med dess ekonomiska efterverkningar är det förståeligt att man vill känna sig trygg i de viktiga livsval man gör, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.
Just trygghet verkar vara en stark drivkraft för många unga vuxna. Ändå missar de många av de grundläggande frågor som förknippas med trygghet. Endast 22 procent uppger att tjänstepension är en av de viktigaste delarna när de ska välja arbetsgivare. Och endast var tredje är med i a-kassa.
– Att gå med i a-kassan är bland det första man bör göra när man börjar jobba. Det är en viktig försäkring som skyddar ekonomin om man skulle bli av med jobbet. Och jobbar man utan tjänstepension under hela sitt arbetsliv kan det innebära 30-40 procent lägre pension, säger Madelén Falkenhäll.
En annan sak som är oroande är att många unga vuxna upplever att de har tillräcklig kunskap för att fatta bra beslut om sin privatekonomi, men mindre än hälften av gruppen vet inte hur man räknar ut den totala kostnaden för ett lån eller en avbetalning.
– Att många unga vuxna inte vet hur man räknar ut den totala kreditkostnaden för ett lån är problematiskt. En räntefri avbetalning kan ändå bli väldigt dyr eftersom det ofta läggs på administrativa kostnader. Det är viktigt att ha koll på, säger Julia Hofvendahl, ekonom, Swedbank.