Så här de första dagarna efter nyår gör medierna årliga granskningar av utvecklingen på börserna och hur fonderna gått under året. Med stort mått av dramatik i rubriksättningarna går det att läsa om hur aktier, börser och fonder backat. Helt naturligt enligt klassisk nyhetsvärdering där närheten i tiden, påverkan på många och framförallt negativ vinkel är optimalt för en bra story.
Vad som dock är bekymrande är den beteendeekonomiska effekten som skrämmande rubriker får på privatpersoners sparbeteende. Avanza publicerade nyligen en färsk undersökning som visar att optimismen för börsen har fallit och nästan 40 procent tror att den negativa utvecklingen fortsätter 2019. Bankens sparekonom, Johanna Kull, belyser ett antal intressanta perspektiv.
- Den dalande optimismen hänger ihop med höstens börsfall. När många såg sitt sparande variera kraftigt från dag till dag så dras slutsatsen att 2019 fortsätter i den riktningen.
- Många sparare hos Avanza har därefter agerat på osäkerheten och sålt av aktiefonder för att i stället söka sig till mer försiktiga fonder med en större andel räntebärande papper.
- Äldre sparare är mer optimistiska än personer mellan 18 och 24 år. Något som Johanna Kull bedömer har att göra med äldres erfarenhet från tidigare börsnedgångar, att minusår inte alltid betyder en stundande finanskris.
Utmaningen för spararna är att man inte vet hur marknaden ska fortsätta. Om man agerar på börsutvecklingen i slutet av 2018 och lägger sin pension i räntefonder med minimal avkastning finns det risk att man tror sig kunna tajma nästa uppgång eller att de bara blir liggande. Det är farligt när man borde vara långsiktig med sitt sparande.
Att vara för aktiv kan vara skadligt för sparandet
Enligt forskning från Terrance Odean, professor vid Haas School of Business, University of California at Berkeley, visade det sig i studien “Trading Is Hazardous to Your Wealth: The Common Stock Investment Performance of Individual Investors”, med över 60 000 individuella investerare grupperade efter hur aktivt de handlade, att de som var minst aktiva hade en högre avkastning med över sex procentenheter per år.
Så hur borde man agera när det är turbulenta tider på börserna?
Terrance Odeans enkla råd till långsiktig sparare är: ”Don’t pay too close attention to the market”. Men eftersom det är oundvikligt att man förr eller senare kommer uppleva en rejäl börskrasch är hans råd att reflektera i god tid före hur man ska agera när sättningen kommer istället för att reagera emotionellt när marknaden väl faller. Tappar man tålamodet och säljer av efter en lång nedgång hamnar man i fel tajming. Långsiktigt månadssparande är då bättre för att köpa löpande såväl nära botten som nära toppen.
Så sammantaget bör man akta sig för att vara för mänsklig när det kommer till sparande och tänka mer som en robot som varken känner av storslagna tidningsrubriker eller grupptryck runt fikabordet.