Är, eller ska du snart bli, pensionär? Här är några förändringar som gör skillnad i plånboken under 2020.
Bostadstillägg och garantipension höjs
För den som har en låg pension kan bostadstillägget vara ett välkommet tillskott. I år höjs både nivån för vid vilken bostadskostnad man får tillägget och det högsta belopp som kan betalas ut. 7 000 kronor för dig som bor ensam och 3 500 kronor om du är sambo är de högsta nivåerna som beräkningen tar hänsyn till. Den högsta summa som går att få hjälp med höjdes samtidigt från 5 560 kronor till 6 540 kronor i månaden. På Pensionsmyndighetens hemsida går det att göra en beräkning som visar om du kan få bostadstillägg och hur du ansöker.
– En annan förändring är att garantipensionsbeloppet höjdes från januari 2020 med som mest 200 kronor. Den höjningen gjordes automatiskt och är inget som du behöver ansöka om, säger Agneta Claesson, informatör på Pensionsmyndigheten.
Skatten sänks
Är du inne på ditt 66:e år och har en inkomst över 17 000 kronor i månaden? Då kommer du att få mer pengar på fickan i år eftersom skatten sänks för den här gruppen.
– De senaste åren har det genomförts skattesänkningar på pension för personer över 65 år. I år prioriterades de som har pensionsinkomster över 17 000 kronor eftersom tidigare sänkningar riktats mot personer med lägre inkomster, säger Agneta Claesson.
Höjd pensionsålder
Fyller du 61 år i år och vill börja ta ut den allmänna pensionen? Då måste du vänta ett år till. Den 1 januari höjdes pensionsåldern vilket innebär att du som tidigast kan börja ta ut allmän pension från det år du fyller 62.
– I takt med att den genomsnittliga livslängden ökar behöver pensionspengarna räcka längre. Därför beslutade politikerna om en höjning av pensionsåldern i höstas. Framöver kommer åldern sannolikt att höjas ännu mer, säger Agneta Claesson.
Rätt att jobba längre
Är du inte alls sugen på att bli pensionär riktigt än? Grattis – i år höjs den så kallade LAS-åldern från 67 till 68 år. Det innebär att de flesta med tillsvidareanställningar har rätt att vara kvar på sitt arbete till 68 år. 2023 höjs LAS-åldern ytterligare, till 69 år. Vill du jobba ännu längre, och din arbetsgivare är ok med det, är det såklart också fullt möjligt.
Riktålder
I år har det införts ett nytt begrepp i pensionssystemet – riktålder. Riktåldern ska reflektera den ökande livslängden och styra vid vilken ålder garantipension och bostadstillägg kan beviljas.
– Även om begreppet börjat användas från och med i år är det först 2026 som det kommer att vara implementerat i systemet och användas fullt ut. Riktåldern är bra att ha koll på eftersom den kommer att styra vid vilken ålder den egna intjänade allmänna pensionen kan tas ut, säger Agneta Claesson.