När pratade du senast om ekonomi och pension med din partner? För få gör det! Men det finns bra sätt att ta upp dessa viktiga ämnen.
Vi pratar lättsamt om allt möjligt hemma vid middagsbordet, men så när det kommer till pengar: Det blir plötsligt så himla tyst. Och stelt. Och jobbig stämning.
Inte för alla – men för alldeles för många par.
– Det är lite stigmatiserat kring pengar. Det är svårt, det kan uppfattas som snålt, att partnern ska uppfatta en negativt och det är inte det absolut roligaste ämnet att tag i för många, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Ofta står kvinnor för det obetalda arbetet i hemmet och har lägre genomsnittslöner. Det kan slutligen skilja så mycket som 6 000 kronor i snitt varje månad mellan män och kvinnor i slutgiltig pension.
Jag tänker att många män skulle förlora på om kvinnor intresserar sig mer för sin ekonomi, tror du det?
– Så kan det vara, men vi befinner oss också i ett läge där kvinnor idag får lägre inkomster trots samma arbete. Om du bor i ett hem där mannen får mer och löneväxlar till sin framtida pension syns inte det i lönekuvertet idag. Om kvinnan skulle vara mer intresserad skulle det märkas att orättvisan drabbar henne både här och nu men även i framtiden.
Här och nu då mindre pengar går till hushållet och eventuell gemensam ekonomi. Men också i framtiden när mannen får högre pension tack vare löneväxlingen och får också behålla den delen vid en eventuell skilsmässa, då den inte ingår i bodelningen.
– Ekonomi är ett jobbigt ämne att ta upp, speciellt för den som är i underläge, säger Trifa Chireh.
Hela 68 procent säger att de inte har pratat med sin partner om vad som händer med parternas ekonomier om de skulle separera, enligt en färsk undersökning av Länsförsäkringar.
– Det är olyckligt. Men väntat. Det är en hög siffra, men det är också så det ser ut.
Om jag är kvinna och lever i en relation där pengasnack upplevs känsligt – vad tycker du att jag ska göra?
– Bra kommunikation är det viktigaste enligt mig. Du måste våga ta upp det. Gör det till en normal diskussion och inget du är rädd att prata om. Om du är den som tjänar mest – se till att ge din partner möjlighet att kunna stå på egna ben den dag något skulle hända. Kärlek är väldigt viktigt, men kärlek ska inte avgöra ens ekonomi eller vilken framtida pension du ska få.
Trifa Chireh tipsar om att öppna det orange kuvertet tillsammans eller logga in för pensionskoll ihop på minpension.se.
– Många duckar att prata pension och det glöms ofta bort i gemensamma diskussioner. Men titta tillsammans på er förvaltning av pensionspengar, se på efterlevnadsskydd och prata om vad som händer ekonomiskt om någon av er dör.
Ett vanligt misstag som Trifa ser är att många par utgår från att partnern har exakt samma drömmar och mål.
– Det har vi sällan. Men utgå gärna från era olika drömmar och mål som pensionärer. Vad ska ni göra då? Vad ska ni öronmärka pengar till? Har ni helt olika framtidsplaner så behöver ni veta om det. Bara för att den ena inte vill planera framåt ska det inte vara ett hinder för den andra att ta hand om sitt framtida jag.
Om en i förhållandet inte vill prata pengar – är det en anledning till att separera?
– Ja, pengar är en vanlig anledning till separation. Ekonomi kan ge helt skilda världsbilder – särskilt om ni inte har gemensamma drömmar och mål. Det blir grunden till en tråkig relation. Om ni vill att kärleken ska vara långsiktig måste ni ta gemensamma beslut, här och nu, som gynnar båda.
En annan viktig anledning att prata pengar är också för barnens skull.
– Som förälder behöver du vara en förebild och visa barnen att pengar är en viktig del av ens vardag och liv. Som familj måste ni kunna sätta upp gemensamma sparmål, men också individuella. Alla har olika behov. Visa barnen att det är viktigt att spara för det man vill uppnå och visa att det är inte så farligt att prata om pengar – om ni gör det på rätt sätt.
Trifas tips för att göra pensionen mer jämställd
- Kompensera den som eventuellt är föräldraledig och vabbar mer. Uttag av föräldraledighet och VAB påverkar den framtida pensionen. Diskutera hur det ser ut hos er. Kompensera genom att exempelvis ge bort premiepensionen utan att behöva sätta av pengar här och nu.
- Kom överens om vad ”gemensam ekonomi” betyder för just er. Att dela på de gemensamma utgifterna, ”hushållsutgifterna”, kan få oss att tro att vi lever jämställt, men utan att ha inkluderat sparandet i den gemensamma ekonomin har man tyvärr inte kommit hela vägen.
- Prata om hur inkomster och utgifter ska fördelas – särskilt om ni tjänar olika mycket. Om skillnaden i inkomster är stor kan ni dela upp kostnaderna efter respektive persons procentuella inkomst. Målet är att båda ska ha råd med ett pensionssparande. Om ni är gifta bör detta göras till enskild egendom genom äktenskapsförord och om ni är sambor ser ni till att sparandet är i ert eget namn. Titta också hur det ser ut idag: Vem av er sparar mest?
- Våga ta snacket och ge din partner möjlighet att stå på egna ben om något oförutsett händer.
- Visualisera om er gemensamma framtid som pensionärer: Vilka drömmar och mål har ni?
Läs mer om Länsförsäkringars undersökning här!