Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Värdeökning om du inte är Warren Buffet

Det finns exempel på förvaltare som över långa perioder lyckats nå en genomsnittlig avkastning på 20 procents per år, men de är så få att vi kan lära oss deras namn utantill. Warren Buffet kanske är den mest kända av dem.

I ett berömt citat från ett brev till aktieägarna 1987 förklarar han vad förutsättningen är för att överhuvudtaget han en chans att slå index.

”Indeed, if you aren’t certain that you understand and can value your business far better than Mr. Market, you don’t belong in the game.”

Om du inte kan svara på varför du ska lyckas bättre än marknaden, rör det sig om ren chanstagning – och det är ingen investeringsstrategi. Varken för professionella förvaltare eller privatsparare. Då är det bättre att göra något annat.

Sen har forskare som har analyserat hur Warren Buffet burit sig åt, visat att hans framgångsrecept inte bara handlar om att välja rätt bolag. Det innehåller också ingredienser som normala privatsparare inte kan arbeta med. Så även med en tydlig ”edge” mot marknaden är avkastningsnivåer upp mot 20 procent per år inte att räkna med.

Vad är då realistiskt att förvänta sig? När Morningstar i förra veckan tittade på premiepensionsfondernas utveckling de senaste tio åren, kom de fram till att genomsnittsavkastningen var 6,8 procent per år. Trots finanskrisen!

Det är ungefär den nivå man också landar på om man tittar på aktiemarknadens utveckling över så långa tidsperioder som 100 år eller mer. Historien visar att det räcker med 20-årsperioder för att nivån ska stabilisera sig kring 7 procent.

Så för den något mer riskaverte pensionsspararen kanske en avkastning på 4-5 procent är realistiskt. Och för den sparare som accepterar lite större svängningar kanske 9-10 procent är möjligt. Förväntningar över det får ses som önsketänkande. Men, som vi konstaterat tidigare här på Förvalt, med ränta-på-ränta blir det också mycket pengar.

Johan Florén