Man kan lätt bli uppgiven när man ser börserna falla från dag till annan och läser rubriker som ”Fallet växer på Stockholmsbörsen” och ”Superstödet bortblåst – risk för börsras på 20 procent”. Läste för ett tag sedan en artikel i Financial Times om att många lätt gör misstaget att sälja aktier på botten och köpa på toppen. Hur kommer det sig att det är så svårt att vara rationell som sparare?
En del i grundproblemet är att evolutionen har utvecklat oss efter en omvärld där lite mer står på spel än enbart monetära förluster. Brinner din hydda gör du bäst i att fly. Faller dina aktier i värde är det inte lika självklart att flykt (läs sälja av) är bästa taktiken.
Sett till att de första börserna etablerades på 1600-talet så har vi inte riktigt utvecklats klart för att ett rationellt ekonomiskt beteende ska sitta i ryggmärgen lika säkert som när en sabeltandad tiger sniffar utanför grottan.
Eller som professor Andrew Lo vid MIT Sloan School of Management utrycker det: ”En av de viktigaste evolutionära anpassningarna är flykt- och kampresponsen. Ett ekonomiskt hot och ett fysiskt hot är dock olika saker som kräver olika svar. Men du använder samma reaktion på en 20-procentig nedgång på marknaden som när du står inför ett slagsmål i en bar”.
Utifrån detta målar många beteendeekonomer upp tre vanliga misstag kring sparande:
Förlustaversion
Det har visat sig att många sparare undviker förlust avsevärt mycket mer än vad de försöker uppnå vinst. Att investera långsiktigt kapital i lågräntefonder länge kan vara lika skadligt som att ta för hög risk, då avkastningens ränta-på-ränta effekt på kapitalet uteblir. Inte nog med att avkastningen blir garanterat låg så är risken större att inflationen äter upp den lilla avkastning som blir.
Lösningarna för att hantera detta har historiskt ofta landat i att man behöver en dyr ekonomisk rådgivare som förstår sig på marknaden. På senare år har universallösningen istället blivit att investera i indexfonder med låga avgifter. Utmaningen är dock att med indexfonderna gäller det att vara kall och inte få panik när de går ner med resten av marknaden. Historiskt har dock börserna och dess index repat sig efter några månader eller år. Vinnaren är då de som köpt löpande och köpt såväl i ned- som uppgång.
Tvärsäkerhet
Om vissa är rädda för risk så finns det många som istället tar för mycket risk. Att handla för aktivt på börsen och vara övertygad om att man kan klå marknaden och pricka rätt i marknadens upp- och nedgångar kan vara minst lika skadligt för förmögenheten. Många göra det dock för att söka själva utmaningen i att vara bättre än marknaden. Men då borde man tänka över om det är med sin pension man verkligen ska göra det.
Mentala konton
Ett tredje misstag många gör bottnar i att människan har en tendens att tänka i olika pengapåsar. Man tänker lätt att sparpengarna till en resa är annorlunda kronor och ören än de till mat och kläder. Om du har en stor andel likvida medel på ett konto för oförutsedda utgifter och samtidigt mer riskfyllda investeringar i sparandet så är det ju egentligen det totala kapitalet som är intressant oavsett konton.
Andra aspekter på mentala konton är att investerare ofta har en tendens till att ta högre risk med den vinst de fått på tidigare investeringar än på grundinvesteringar. Och att en förlust svider mer på de första tusenlapparna än de efterföljande.
Jan Bolmeson som skriver bloggen RikaTillsammans har satt ihop långa listor på vanliga misstag investerare gör på grund av vårt beteende och brist på kunskap.
Dessa teorier i all ära. När ”Superstödet…risk för fall på 20 procent” väl skriker på skärmen är det ju väldigt svårt att vara 100 procent rationell och hålla sig lugn. Frågan är om vinnarna trots allt inte är de som varken ser rubrikerna eller går in och rör om bland sina premie- och tjänstepensioner. De som fortsätter månadsspara långsiktigt till låg avgift år efter år.