Ansvarsfulla investeringar
AP7 har sedan starten 2000 bedrivit ett aktivt påverkansarbete. Utgångspunkten för arbetet med ansvarsfulla investeringar är de värdenormer som kommer till uttryck i internationella konventioner som Sverige har undertecknat när det gäller miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption.
AP7 arbetar med olika metoder och på olika nivåer i syfte att uppnå realekonomisk effekt genom ansvarsfull kapitalförvaltning.
Röstning
AP7:s inflytande i varje enskilt bolag vi äger är begränsat i och med att vi är en liten ägare i ett stort antal bolag. Men genom att samarbeta med andra ägare och göra vår röst hörd på de årliga bolagsstämmorna har vi en möjlighet att påverka hela aktiemarknaden. Att rösta vid bolagsstämman är AP7:s främsta verktyg för att påverka majoriteten av portföljbolagen och för att driva principbaserade ställningstaganden i olika hållbarhetsfrågor som framgår av AP7:s röstningspolicy. Att lägga egna aktieägarförslag, motioner, är även ett effektivt sätt att få bolagsstyrelsernas uppmärksamhet för den förändring AP7 vill åstadkomma. Enligt lagen om AP-fonder får vi inte rösta på svenska bolagsstämmor, men eftersom största delen av aktieinnehavet är utanför Sverige är vi med och påverkar den absoluta merparten av de bolag vi äger. Här kan du ta del av hur vi röstat i 3000 bolag världen över.
Samverkan
Genom att samverka med andra aktörer med liknande ambitioner kan AP7 påverka med större effekt, som att lämna gemensamma motioner på bolagsstämmor. Tillsammans med andra investerare utvecklar AP7 även normer, riktlinjer och ståndpunkter för ett ansvarsfullt ägande.
Påverkansdialog
Dialog är den viktigaste metoden. Med dialog kan AP7 påverka på flera nivåer. I direkt dialog med enskilda bolag, med sektorer, regioner och hela värdekedjor. Genom dialog kan AP7 även påverka normutveckling av kapitalmarknaden. Dialog med bolag är grundläggande för alla ägarstyrningsaktiviteter.
Bolagsdialoger kan med fördel kombineras med någon av de andra metoderna för ägarstyrning. Vi för dialog med bolag rörande fall där vi har rapporterade incidenter om situationer som riskerar att kränka mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt och korruption. Idag har vi ett stort antal informationsdialoger kring rapporterade incidenter.
Investeringar
Som investerare kan AP7 investera i verksamheter som bidrar med lösningar på olika hållbarhetsutmaningar, exempelvis företag inriktade på klimatinnovationer. AP7 har cleantech i PE-portföljen, ambitiösa klimatmål för fastighetsinvesteringar och för att bidra till att uppnå globala nettonollutsläpp har AP7 utvecklat en omställningsportfölj.
I obligationsportföljen i AP7 Räntefond är över 70 miljarder kronor investerat i gröna obligationer, motsvarande över 50 procent kapitalet. Det är obligationer öronmärkta för olika miljöprojekt världen över. Bland annat med fokus på investeringar för rening av vatten och hav samt för att främja biologisk mångfald.
Offentlig svartlistning
AP7:s normbaserade arbetssätt innebär att vi inte investerar i bolag som kränker de internationella normer som uttrycks i FN Global Compacts tio principer inom mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption. Sedan 2016 ingår Parisavtalet i FN:s klimatkonvention. AP7 svartlistar även företag som deltar i utveckling och produktion av kärnvapen. AP7:s svartlistning är ett påtryckningsverktyg för att förmå bolag att ställa om i en mer hållbar riktning. Svartlistningen är därmed ett påverkansverktyg i samverkan med andra påverkansverktyg såsom bolagsdialoger och röstning på bolagsstämmor.
AP7 investerar inte i bolag där det finns verifierad information om att de kränker normerna, vilket blir den lägsta acceptabla nivån och grund för svartlistning. För att identifiera och verifiera kränkningar som bolag varit involverade i samlar AP7 in information från ett stort antal källor, bland annat inom FN-systemet och andra mellanstatliga organisationer, myndigheter, domstolar, massmedier och frivilligorganisationer. Informationen kvalitetssäkras och bolagets ansvar för situationen utreds och en bedömning görs om det agerat i strid med normverket. I processen har AP7 stöd av flera externa experter.
AP7:s svarta lista revideras två gånger per år, i juni och i december. Genom att offentliggöra namnen på bolagen två gånger per år, tillsammans med orsaken till svartlistningen, vill AP7 förmå bolagen att ändra sitt agerande. AP7 utesluter ett företags aktier från placeringar under fem år med ambitionen att åter kunna investera i ett svartlistat bolag om de kan påvisa att normkränkningarna upphört.
AP7 har genom åren, och kommer fortsatt, löpande utveckla bedömningskriterierna av bolags agerande i strid med Parisavtalet till FN:s klimatkonvention.
- 2016 – Parisavtalet introduceras i svartlistningen.
- 2020 – Svartlistning av kolbolag med expansionsplaner.
- 2021 – Svartlistning av kolbolag involverade i storskalig kolproduktion.
- 2022 – Svartlistning av kolbolag som saknar trovärdiga omställningsplaner.
- 2022 – Svartlistning av oljebolag med oljesandsproduktion, utvinning i Arktis.
- 2024 – Svartlistning av bolag med storskalig utvinning av olja med avsaknad av omställningsplaner.
Här är listan över de bolag AP7 inte investerar i.
Juridiska processer
AP7 utnyttjar selektivt möjligheten att i principiellt viktiga fall driva rättsprocesser mot bolag som agerar i strid med AP7:s uppfattning om grundläggande bolagsstyrning eller som på annat sätt åsidosätter aktieägarnas intressen. Syftet är främst att påtala och avskräcka bolagen från oegentligheter.
Tematiskt arbetssätt
Sedan 2014 har vi kompletterat påverkansmetoderna med ett löpande tematiskt fördjupningsarbete för att kunna fördjupa och knyta samman AP7:s angelägna områden. Genom att fokusera på några teman i taget ges möjlighet till fördjupning och reflektion inom ett komplext område med relevans för våra investeringar. Varje år lanseras ett nytt tema som löper över tre år, vilket innebar att tre teman löper parallellt. Läs mer om AP7:s temarbete här.
Du kan läsa mer om vårt arbete med ansvarsfulla investeringar i vår hållbarhetsredovisning.