Avskogning och biologisk mångfald
Utfördes 2021 – 2023
Temat avskogning och biologisk mångfald har fokuserat på finansmarknadens möjligheter att bidra till att bolag och finansiella aktörer är delaktiga i att bevara biologisk mångfald. I samarbete med investerare och andra aktörer strävar AP7 efter att bidra till metodutveckling och ökad kunskap till andra investerare och bolag.
Vid sidan om klimatförändringarna är förlusten av biologisk mångfald ett av de största hoten mot mänskligheten. AP7:s temaarbete syftar till att utveckla vår ägarstyrning för att värna skogar och den biologiska mångfalden. Tema avskogning och biologisk mångfald rör två parallella och sammankopplade globala kriser: klimatet och förlusten av biologisk mångfald. AP7 påbörjade därför temat med ägarstyrning i syfte att minska avskogning. Sedan starten har temat breddats till att handla mer generellt om biologisk mångfald, bland annat genom samarbetet inom TNFD (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures).
Ladda ner temarapporten
I samband med avslutningen av temat bjöd vi in till ett samtal för att gå på djupet i ämnet tillsammans med Beatrice Crona professor vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet och vid Mistra FinBio, Catharina Belfrage Sahlstrand hållbarhetschef på Handelsbanken, Helle Herk-Hansen miljöchef på Vattenfall och Peter Lööw, Vice President Sustainable Finance Stora Enso. Samtalet genomfördes av Johan Florén, Kommunikationschef och senior rådgivare ESG AP7.
Se deltagarna lyfta delfrågorna
1. Hur kan finansbranschen bidra till biologisk mångfald?
I samtalet diskuteras hur finansmarknaden har ökat sitt fokus på biologisk mångfald och vilka roller finansmarknaden kan ta som ägare och investerare. Förståelsen måste finnas för att det är en komplex fråga som kommer att ta tid att genomföra men måste initieras nu.
2. Hur prissätts biologisk mångfald?
I samtalet konstateras att till skillnad mot klimatfrågans avgränsade fråga om klimatgaser är biologisk mångfald mer komplex. Inom biologisk mångfald ryms många olika perspektiv på land, i vatten och till havs vilket gör det svårare att bedöma.
3. Klimatet eller biologisk mångfald vad ska prioriteras?
Företags positiva arbete kan innehålla många målkonflikter mellan klimatpåverkan och biologisk mångfald. I samtalet betonas vikten av transparens för att tydliggöra den goda avsikten i de nyanserade besluten.
4. Vad är nyttan med TNFD ramverket?
I samtalet diskuterades svårigheten i att mäta bolags effekter på biologisk mångfald och det kommer att ta tid att utveckla mätmetoder. Men det finns inget att vinna på att vänta. Det finns ett stort värde i att förstå riskerna i sitt bolags verksamhet eller som investerare.
5. Hur kan bolag och finanssektorn hantera biologisk mångfald?
Utvecklingen på biologisk mångfald liknar resan för klimat men i högre takt. I samtalet var deltagarna överens om att avgörande är att börja kartlägga sina risker för att kunna ta nästa steg och hantera dem.
Temasamtal – Biologisk Mångfald (37 min)
AP7 är delaktig i flera samarbeten kopplat till biologisk mångfald
TNFD – ramverket för biologisk mångfald
I september 2023 lanserade Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) rekommendationer för bolags naturrelaterade riskhantering och rapportering. AP7 har varit delaktiga i styrgruppen för TNFD sedan 2021. Ett övergripande syfte med ramverket är att styra finansiella flöden bort från verksamheter med negativ påverkan på naturen till verksamheter som har en positiv påverkan. Avsikten är att med bred förankring integrera analysen av naturrelaterade risker och möjligheter i företags strategiarbete och finansiella beslut. TNFD-ramverket erbjuder även en grundlig metodik (LEAP) som hjälper företag och finansiella institutioner att kartlägga och utvärdera hur verksamheter påverkar och påverkas av naturen, och att ta fram strategi, åtgärdsplaner och rapportering av sina framsteg.
Läs mer om TNFD på https://tnfd.global.
UNPRI PRI’s Sustainable Commodities Practitioners’ Group. PRI:s initiativ kring avskogning där AP7 deltar i arbetet med att ta fram riktlinjer för hur investerare ska hantera frågan. Under 2022 deltog vi i ett upprop som uppmanar världens regeringar att anta ett ambitiöst globalt ramverk för biologisk mångfald – det så kallade ”Post-2020 Global Biodiversity Framework”.
FAIRR är en investerarallians som organiserar investerare i dialoger med bolag om hållbarhetsfrågor. Genom medlemskapet är AP7 med och uppmanar G20-länderna att sätta ambitiösa mål för utsläppsminskningar i jordbrukssektorn. Under 2022 har vi även vänt oss till FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) med önskemål om att de tar fram en färdplan för nettonollutsläpp. I november 2022 meddelade FAO att de planerar för en sådan färdplan.
SISD15 är ett Sida-lett forum för investerare som samverkar kring det 15:e globala hållbarhetsmålet. AP7 är ordförande i gruppen som bland annat stöttar forskningsprojektet BioFIN som under året fick ett anslag från Mistra på 50 miljoner kronor till sin forskning.
Ceres är ett initiativ för investerare som vill öka sitt engagemang mot avskogning. AP7 blev medlemmar under 2022 och gick med i investerarsamarbetet ”Food 50”, där syftet är att genom ägarstyrning påskynda utvecklingen mot nettonollutsläpp inom livsmedelsindustrin. Genom samarbetet för investerarna dialog med 50 av de största utsläpparna inom livsmedelsindustrin i Nordamerika. AP7 har inlett en dialog med ett av bolagen med särskilt fokus på avskogning.
Rapporter
Rapporter | Publiceringsatum | Filnedladdning |
---|---|---|
AP7 Theme Report Deforestation and Biodiversity | 2024-11-08 | 3,67 MB |
AP7 Temarapport Avskogning och biologisk mångfald | 2024-11-08 | 3,63 MB |
Från bloggen
Hur kan kapitalet bidra till biologisk mångfald?
Ägarpodden special – Finansmarknadens och bolags möjligheter att bidra till biologisk mångfald.
Bättre förståelse för naturrisker hos företag
Att som investerare förstå hur företag påverkas av och påverkar naturen och biologisk mångfald är allt viktigare för att kunna bedömma riskerna och möjligheterna i företagen. AP7 är med i styrgruppen för Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) som tillsammans tar fram ett ramverk för riskhantering och redovisning av naturrelaterade risker. Nu har en första betaversion av ramverket lanserats. Syftet…
Klimatet: Stor mängd arter kommer att dö ut
En matematisk modell utvecklad vid Linköpings universitet kan förutspå att en stor mängd arter kommer att dö ut till följd av den globala uppvärmningen. Särskilt hårt slår det mot ekosystemet vid polerna. Studien och modellerna blir extra viktiga nu när arter och växter dör ut snabbare än på 10 miljoner år. Modellen som forskarna har…
Delar av Amazonas kan redan ha nått sin ”tipping point”
Ny studie visar anmärkningsvärda siffror: ”Vi förstår nu att regnskogarna på alla kontinenter är extremt känsliga för globala förändringar och att de otroligt snabbt kan förlora sin anpassningsförmåga.”
Öppet brev till Bolsonaro – rör inte Amazonas för mer sojaåkrar
Ett viktigt delmål inom Globala målen är att stoppa avskogningen. Stora investerare och detaljhandeljättar från Europa har skrivit ett öppet brev till Brasiliens Bolsonaro om att inte bryta mer mark för sojaodling.