Vanliga frågor och svar
Allmänt om AP7
AP7 Såfa är en färdig fondportfölj. Den är en mix av två fonder, AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond och fördelningen anpassas efter spararens ålder.
Upp till och med 55 års ålder består AP7 Såfa av 100 procent AP7 Aktiefond. Vid 56 års ålder minskar andelen aktiefond med 3 till 4 procent per år medan andelen räntefond ökar. På så sätt utsätts spararna för allt mindre risk upp till 75 års ålder då fördelningen stannar på två tredjedelar räntefond och en tredjedel aktiefond.
AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond är två fonder för de som vill ha högre eller lägre risk än de färdiga fondportföljer som AP7 erbjuder eller för de som vill bygga en egen fondportfölj med både statliga och privata fonder.
AP7 Offensiv, AP7 Balanserad och AP7 Försiktig är tre fondportföljer för dig som själv vill välja risknivån på ditt sparande.
Hävstången har en mindre påverkan på den totala risken än tidigare då det bara är en delkomponent i den totala risken.
Som vi beskriver i vår senaste årsredovisning har vi kompletterat den med andra instrument. Dels med diversifiering och dels med riskramverk.
Diversifiering sker genom andra tillgångsslag och strategier såsom aktier på tillväxtmarknader, private equity, faktorriskpremier och ökad andel småbolag.
Riskramverket används för att justera risknivån utifrån aktuella marknadsförhållande för att begränsa effekten av extrema nedgångar.
Kursen finns dels på ap7.se och på Pensionsmyndigheten.se.
AP7 är en statlig myndighet, som sedan premiepensionssystemet infördes år 2000, har i uppdrag att förvalta premiepensionsmedel åt svenska folket. Det går inte att investera privat i AP7.
Vill du byta fonder inom premiepensionssystemet gör du det genom att logga in via Pensionsmyndighetens hemsida. Här kan du även titta på du en kortfilm om hur du byter till förvalsalternativet AP7 Såfa.
Du hittar fullständiga innehavslistan med våra över 3000 aktier under vårt utbud. Vi publicerar även två gånger per år innehavslistan i våra dokument.
AP7 Aktiefond har högre risk då AP7 Offensiv består till 75% av AP7 Aktiefond och 25% av AP7 Räntefond. Här kan du läsa mer om våra fonder.
AP7 förvaltar endast pensionen så vill man som sparare få en översikt över premiepensionen kan man logga in på Pensionsmyndigheten med sitt BankID.
Vill man se den totala pensionen kan man logga in på MinPension. Där ser man både den allmänna pensionen och tjänstepensionen samlad.
Miljöarbete och ESG
AP7:s arbete med ansvarsfulla investeringar grundas på de internationella konventioner Sverige undertecknat när det gäller mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption. Vi utesluter därför inte sektorer utan bolag som bryter dessa normer. Det innefattar bolag som tillverkar klusterbomber, personminor, kemiska och biologiska vapen och kärnvapen. Men även bolag som agerar i strid med Parisavtalet och bolag med bristande arbetsvillkor. Här kan du läsa mer om vår svartlistning.
Det kan låta motsägelsefullt när vi har ägande i oljebolag. Men vi strävar efter att göra mer nytta som ägare och påverka bolagen än att sälja aktierna till någon annan som inte ställer krav på bolagen. Även om vi har en mycket liten andel av kapitalet i oljebolag så påverkar vi genom att vi samarbetar med andra kapitalägare som också värnar om de globala målen.
Men det finns en gräns för vad vi kan acceptera. Vi svartlistar och säljer därför bolag som bryter mot internationella konventioner Sverige undertecknat.
Lyssna gärna på Ägarpodden där vi berör just detta ämne, hur kan kapitalet göra nytta och ta ansvar?
Premiepension
AP7 Såfa är det statliga förvalsalternativet i premiepensionssystemet och en del av den allmänna pensionen.
Fondportföljen är en mix av två fonder, AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Vi har även AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond och det är för dem som vill ha högre eller lägre risk än de färdiga fondportföljer som AP7 erbjuder eller för de som vill bygga en egen fondportfölj med både statliga och privata fonder.
AP7 Offensiv, AP7 Balanserad och AP7 Försiktig är tre fondportföljer för dig som själv vill välja risknivån på ditt sparande.
Du behöver inte ha koll på allt för att ha premiepensionskoll. Men lite koll är bra att ha. Klicka vidare till #premiepensionskollen. Här får du enkelt och snabbt tillräckligt med koll på premiepensionen och hur den funkar.
Man har inte återbetalningsskydd på premiepensionen, däremot kan du i samband med att du tar ut din premiepension begära efterlevandeskydd för din maka/partner. Vad händer med min premiepension när jag dör?
Har du skyddat familjens ekonomi ifall någon skulle dö?
Premiepension är en del av din allmänna pension. Varje år går 2,5 procent av din lön till premiepensionen. När det gäller inbetalningarna till själva premiepensionen är det inget som är valfritt. Utan grundprincipen för den allmänna pensionen är att den ska fungera som en grundinkomst när du går i pension. Den ska helt enkelt vara livslång och därför betalas den ut en gång i månaden från den dagen du bestämmer dig för att gå i pension tills den dagen du dör.
Det är möjligt att gå ner i arbetstid och ta ut sin pension. Men man måste ha i åtanke att det också påverkar den framtida pensionen. Det beror naturligtvis på vilken pension det gäller samt vilket tjänstepensionsavtal man tillhör.
Men på ett ungefär kan man säga att den totala pensionen minskar med cirka fyra till åtta procent om man jobbar halvtid under fyra års tid före pensionering. Det gäller om man har en lön under 42 625 kronor i månaden. Om man har en så kallad förmånsbestämd pension kan den påverkas mer. Ta reda på mer genom att kontakta Pensionsmyndigheten när det gäller din premiepension och ditt tjänstepensionsbolag för din tjänstepension. Du kan även göra egna simuleringar på Min Pension.