Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Maria Schultz

Vill du undvika bråk med barnen om pengar?

En majoritet av barnen i Sverige får vecko- eller månadspeng, närmare bestämt sju av tio barn. Och det visar sig vara viktigt för att kunna lära barnen pengars värde. Däremot om man väljer att ge barnen pengar utöver det bestämda vecko- eller månadsbeloppet leder det oftatst till mer bråk.
Det visar en undersökning gjord av Swedbank.

Enligt Arturo Arques är Sverige är tillsammans med Storbritannien sämst i Europa på att prata ekonomi med sina barn. Hela 32 000 bland åldersgruppen 18-25 år finns i Kronofogdens register. Deras totala skuld är uppemot 1,3 miljarder kronor och snittskulden är 35 000 kronor.

Därför är det viktigt att tala ekonomi med barnen i ett tidigt skede. Att sakta men säkert lära dem vad en budget är, vad pengarana ska användas till och hur man får dem att räcka.

− Det är bra att föräldrar ger sina barn vecko- och månadspeng. Det lär barnen att hushålla med begränsade resurser och förstå pengars värde. Men det är också viktigt att lära barnen att när pengarna är slut, är pengarna slut. Annars är risken stor att barnen tror att pappa eller mamma är levande bankomater, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

I undersökningen Swedbank har gjort visar det sig att drygt hälften av alla familjer inte har bestämda regler för vecko- eller månadspeng och en av tre föräldrar har heller inga regler för vad pengarna ska användas till. Något som ofta leder till konflikter.

− Ett sätt att minimera risken för konflikter är att ha tydliga regler för vad som gäller. Kom överens med barnet vad hen förväntas betala själv, varför man får månadspeng och villkora gärna en del av månadspengen med att barnet sparar en del av pengen. Då tror jag att man minskar risken för konflikter och lär barnen att hushålla med sina pengar, säger Arturo Arques.

Det är alltså viktigt att prata ekonomi med barnen, det är något de kommer att ha nytta av i framtiden. Även att man sätter upp tydliga regler för hur pengarna ska användas.

Sex av tio föräldrar uppger också att de pratar ibland eller ofta med sitt barn om pengar och ekonomi, enligt undersökningen är det vanligare att mammor pratar mer om ekonomi med barnen.

Och barn är duktiga på att spara. Hela tre av fyra barn sparar en del av pengarna. Och det verkar inte som att det är åldern som styr sparandet.

− Det är glädjande att så många barn mer eller mindre regelbundet sparar en del av sin vecko- eller månadspeng. Det är en vana som barnen kommer att få stor nytta av den dagen de flyttar hemifrån och ska stå på egna ben, säger Arturo Arques.

Tips och råd från Swedbank och sparbankerna

  • Ge barnen vecko- eller månadspeng som de själva får ta ansvar för. På så sätt lär de sig hushålla med pengar och förstå pengars värde.
  • Kom tillsammans överens om vad vecko- eller månadspengen ska räcka till för att undvika bråk om pengar.
  • Lär barnen att det är bra att spara först och konsumera sedan. Uppmuntra att spara en del av vecko- eller månadspengen och förklara att sparade pengar ger möjligheter att göra något roligt eller köpa något lite längre fram. Det gör även att man klarar oförutsedda utgifter bättre och får en tryggare ekonomi.
  • En del barn har problem med övergången från veckopeng till månadspeng. Prova då att ge pengar varannan vecka.
  • Ha en stående överföring till barnens konto så riskerar du inte att glömma att ge dem vecko- eller månadspeng.
  • Försök att prata enkelt och lustfyllt med barn och unga om ekonomi. Ta gärna hjälp av appar eller spel. Om de tycker att det är roligt och intressant blir de förhoppningsvis intresserade!
  • Prata om vad saker kostar, till exempel mat och kläder. I takt med att de blir äldre kan man prata om att man i ett hushåll får räkningar att betala varje månad, och hur fördelningen mellan fasta kostnader som bostad och mat och nöjen som restaurangbesök och resor ser ut.
  • Berätta hur man gör en budget för att ha koll på hur mycket pengar man får in och hur mycket pengar som går ut.
  • När barnet är moget ge hen tillgång till digitala banktjänster. Var tydlig med att bankkort, koder eller personliga bankuppgifter aldrig ska lämnas ut till andra.
  • Förklara för barnen vilka risker som finns med snabblån och konsumentkrediter och vad som kan hända om man inte har råd att betala.