Hoppa till innehållet
ap7 logo

Avsnitt #2 – Professorn i praktisk filosofi Erik Angner om unnvesteringar

Kan vi köpa oss lycka? I Tänkonomi-poddens andra avsnitt träffar programledaren Karin Adelsköld forskaren Erik Angner, Professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet för att diskutera lycka i förhållande till pengar och unnvesteringar.

Lyssna här på Tänkonomi-podden 

Erik Angner, Professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet tillsammans med programledaren Karin Adelskiöld.

Alla har vi olika förhållningssätt till pengar, men i ekonomiskt tuffa tider tvingas många anpassa sin levnadsstandard. Samtidigt vill vi ibland kunna unna oss något extra för att må bra och om möjlighet finns. En kaffe att ta med, en present till någon man tycker om eller en resa. Hur ska man tänka kring ”onödiga” investeringar under rådande ekonomiska läge?

Enligt Erik Angner, Professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och som forskar i gränslandet mellan filosofi och ekonomi, måste man tillåta sig själv göra vissa utsvävningar, eller unnvesteringar, för ens välmående, om man har möjlighet.

– Det är absolut okej att unna sig en och annan lyxgrej. Nyckeln till ett hållbart beteende är att tillåta sig själv vissa utsvävningar då och då. Det går inte att bara avsäga sig allt roligt, det är inte realistiskt, säger Erik Angner, Professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Angner menar att det är fullt möjligt att köpa lycka för pengar, men att vi generellt är bättre på att göra andra lyckliga före oss själva och att det inte nödvändigtvis handlar om de stora, svulstiga köpen.

– Det finns en hel del forskning som pekar på att det är bra för oss att vara generösa mot andra. Vi är inte så bra som vi tror på att tillfredsställa oss själva. Om man får 10 000 kronor att göra något kul för så är det många som spenderar det på rätt ineffektiva sätt. Om man i stället tar samma summa pengar för att göra sin farmor glad eller glädja sin partner så kommer man konsumera på ett lite smartare sätt.

Unna dig oftare

– Ett annat tips är att unna sig lite oftare. Man kan ju spara under väldigt långa perioder och ge sig själv något väldigt stort, men om marginalnyttan är minskande, så kan det vara effektivare med flera små gåvor. Om man exempelvis är i en relation, så kan man dela upp resurserna lite och ge fler olika gåvor under årets lopp. Då får man flera positiva effekter, fortsätter Erik Angner.

Samtidigt berättar Angner att lugn är lyx. Ifall vi har möjlighet att spara för oförutsägbara händelser eller för längre framtid, som exempelvis pensionen, så kommer en sådan unnvestering i sig att främja lyckan.

– Trygghet är lyx. När man saknar resurser så pass att man oroar sig för hur man ska betala nästa faktura så kan det färga hela upplevelsen av månaden. Att ha lite grundläggande trygghet på banken blir en slags krockkudde som hjälper oss när det händer andra saker.

Läs Erik Angners 5 unnvesterings-tips här nedan.
Och lyssna på mer tips från Erik Angner i Tänkonomi-podden här.

5 unnvesterings-tips från Erik Angner

 1. Sätt guldkant på livet – så att du orkar vara ansvarsfull.
  Tillåt dig själv ”onödiga”, roliga och lyxiga tilltag ibland, för att kompensera för andra regelbundna och ansvarstagande val. Roliga saker blir roligare om man inte hinner anpassa sig.
 1. Köp dig lycka – och längta och spara innan.
  En stor del av glädjen vi får ut av att konsumera är möjligheten att ha något att se fram emot. Sätt därför upp mål för dina olika unn-sparanden.
 1. Ge bort något – gör dig själv glad genom att vara snäll mot andra.
  Vi är generellt rätt dåliga på att göra oss själva lyckliga, eller i alla fall bättre på att göra andra lyckliga. En liten present till din partner kan ha flera positiva effekter samtidigt; en lyckligare givare, en lyckligare partner och en stärkt relation.
 1. Unna dig oftare – många små köp ger mer lycka än ett stort.
  Vänta inte för länge med det roliga! Det kan vara bättre med flera, mindre unnvesteringar än med färre och större. Glädjen med något roligt har minskad marginalnytta, sätt därför guldkant på tillvaron – även på en helt vanlig tisdag i november.
 1. Lugn är lyx – minska din oro genom att spara.
  Den långsiktiga lyckan är kanske svårare, men minst lika viktig. Ett buffert- eller pensionssparande ger minskad oro inför oväntade scenarion och framtiden. Trygghet är bra för lyckan!
Erik Angner, Professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet tillsammans med programledaren Karin Adelskiöld.

Lyssna här på Tänkonomi-podden