Hoppa till innehållet
ap7 logo

Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Nedan finns information om hållbarhetsrelaterade upplysningar kopplat till EU:s hållbarhetsregelverk.

Sustainable Financial Disclosure Regulation, SFDR

Här kan du ta del av de hållbarhetsrelaterade upplysningar som enligt EU-lag ska redovisas för att öka transparens och jämförbarhet. En del i detta är EUs Disclosureförordning – Sustainable Financial Disclosure Regulation (SFDR), eller EUs förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar, på svenska, som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn (2019/2088).

Den säger att vi som finansmarknadsaktör måste vara transparenta med hur vi hanterar hållbarhetsrisker och negativa konsekvenser på hållbarhet. Eftersom alla finansmarknadsaktörer i EU måste redovisa samma uppgifter är tanken att det ska bli lättare för dig som investerare att kunna jämföra fonder och investeringar.

Sjunde AP fonden (AP7) förvaltar kapital inom premiepensionen och förvaltar fonderna AP7 Räntefond och AP7 Aktiefond som är komponenter i förvalet AP7 Såfa. AP7 är klassificerad som en utvecklare av pensionsprodukter i lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder.

Informationen nedan presenteras från 1 januari 2024 i enlighet med EU-förordning 2019/2088, Förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR). De upplysningar som ska redovisas i årsredovisningen inkluderas först 2025 för verksamhetsåret 2024.

Hållbarhetsrisker

Hållbarhetsrisk definieras enligt SFDR som ”en miljörelaterad, social eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde”. Inom ramen för AP7:s verksamhet utgör beaktande av hållbarhetsrisker en integrerad del av investeringsprocessen och de beslut som fattas inom förvaltningen av fonderna. Med ett stort och brett globalt ägande, spritt över alla branscher och regioner, är AP7:s hållbarhetsrisker i stort desamma som i den samlade globala ekonomin. Som ansvarsfull ägare måste vi överblicka och analysera hur våra investeringar påverkas av olika risker kopplat till bland annat klimatförändringar, biologisk mångfald, mänskliga rättigheter och korruption. Vi hanterar dessa risker inom ramen för vårt ägarstyrningsarbete. AP7 bedömer att beaktande av hållbarhetsrisker långsiktigt har en positiv inverkan på avkastningen i de fonder som förvaltas samtidigt som integreringen bidrar till en mer hållbar utveckling.

Mer information om hur AP7 integrerar hållbarhetsrisker i sin ägarstyrning och i förvaltningen samt en redogörelse för hållbarhetsriskernas troliga inverkan på avkastningen i fonderna återfinns i Vd instruktion avseende ansvarsfulla investeringar och hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR) och i respektive fonds informationsbroschyr.

Strategier för att integrera hållbarhetsrisker i investeringsbesluten

AP7 tar hänsyn till hållbarhetsrisker i investeringsprocessen och i den löpande utvärderingen av förvaltningen. De främsta verktygen för att beakta hållbarhetsrisker är AP7:s ägarstyrning som består av följande strategier: röstning på bolagsstämmor, påverkansdialog, offentlig svartlistning samt juridiska processer. Verktygen utgår ifrån samma breda värdegrund och normverk, men används olika beroende på lämplighet.

Röstning

AP7 röstar i den absoluta merparten av de bolag där fonden äger aktier. Det övergripande målet för AP7:s röstningsförfarande är att säkerställa att bolag styrs hållbart, ansvarsfullt och så effektivt som möjligt. I röstningsförfarandet utgår AP7 från OECD:s principer för bolagsstyrning samt AP7:s värdegrund.

Läs mer om hur AP7 röstar.

Påverkansdialog

AP7 för dialog med bolag i syfte att påverka bolagen att bedriva sin verksamhet på ett hållbart sätt och ta ansvar för sin inverkan på människor och miljö. För de noterade innehaven (inklusive företagsobligationer om det är aktuellt) kan dialoger initieras när det finns information om en möjlig normkränkning, eller inom ramen för det tematiska fördjupningsarbetet. Om AP7 får indikationer att ett bolag agerar i strid med normverket, inleds dialog. Det primära syftet är då att klargöra informationsläget om det indikerade normkränkningen. I flertalet fall kan indikationerna vederläggas. I de fall där indikationerna inte går att vederlägga fördjupas i stället dialogen med bolaget.

Juridiska processer

I USA utnyttjar AP7 möjligheten att driva rättsprocesser genom grupptalan mot bolag som behandlat aktieägare felaktigt och påverkat aktiekursen negativt, så kallade ”securitites fraud class action”. AP7 deltar i grupptalan när målet är av väsentlig principiell betydelse.

Offentlig svartlistning

Direkta placeringar ska endast göras i företag som enligt fondens bedömning på ett godtagbart sätt följer kraven i de internationella konventioner som Sverige har tillträtt och som kommer till uttryck i Global Compacts tio principer om företags ansvar för mänskliga rättigheter arbetsvillkor, miljö och anti-korruption. De företag som fonden investerar i prövas minst två gånger per år utifrån ovan angivna principer. Placeringar tillåts inte i de företag som underkänns vid en sådan prövning. När AP7 fattat beslut om uteslutning gäller det normalt sett i fem år. Företagsnamn och motiv för uteslutning offentliggörs i AP7:s årsredovisning och hållbarhetsredovisning samt på AP7:s webbplats.

Läs mer här:

Klassificering av våra fonder

Fonderna främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonderna bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetstagarrättigheter och likabehandling. Fonderna kan även placera i vad som definieras som hållbara investeringar, enligt EU-förordning 2019/2088 (Förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn, SFDR).

AP7 Räntefond är en artikel 8 fond och har en minsta andel hållbara investeringar med ett miljömål i ekonomiska verksamheter som inte anses vara miljömässigt hållbara enligt EU-taxonomin om 10 procent.

AP7 Aktiefond är en artikel 8 fond och främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men har inget åtagande om minsta andel hållbara investeringar.

Hur bedömer vi att de bolag vi placerar i följer god praxis för bolagsstyrning?

Bolag som inte agerar i strid med internationella konventioner, såsom UN Global Compact och OECDs riktlinjer för multinationella företag, bedöms uppfylla kraven minimikraven gällande god styrning. Fonden bevakar löpande faktorer för god styrning som bl.a. innefattar granskning av bolagen utifrån internationella konventioner, ryktesrisker och hållbarhetsrisker. I denna process beaktas sunda förvaltningsstrukturer, förhållandet mellan anställda, personalersättning och efterlevnad av skatteregler exempelvis. Fondbolaget har även ”riktlinjer för ägarstyrning” där vi i vår ägastyrning strävar efter att bolagen vi investerar i sköts på ett effektivt och långsiktigt hållbart sätt. Viktiga ägarfrågor innefattar att värna om minoritetsägarnas intressen, styrelsens sammansättning, revision och internkontrollfunktioner, rimliga ersättningar, effektiv kapitalstruktur, hållbarhet och transparens.

Beaktande av huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

Enligt det nya regelverket är det nödvändigt för oss som förvaltare av fonderna att rapportera om vårt engagemang gällande det som kallas huvudsakliga negativa konsekvenser i relation till olika hållbarhetsområden. Begreppet ”huvudsakliga negativa konsekvenser” refererar till betydande negativa påverkan som våra investeringar kan orsaka, eller faktiskt orsakar, på diverse hållbarhetsområden. Årligen skall en redogörelse redovisas där vi rapporterar på de obligatoriska indikatorerna samt ett antal frivilliga. AP7:s första redogörelse kommer publiceras 30 juni 2025 för året 2024. Här kan du läsa mer om hur vi beaktar negativa konsekvenser.

Granskning och utvärdering (Due Diligence)

I processen avseende exkludering av bolag som bryter mot riktlinjerna avseende normscreening arbetar AP7 med ISS för att, halvårsvis, gå igenom alla noterade innehav för att säkerställa att inga bolag bryter mot dessa riktlinjer. AP7:s externa leverantör monitorerar där i mellan att inga bolag bryter mot dessa riktlinjer och rapporterar vid eventuella identifierade fall.

I de gröna investeringarna, omställningsportföljen samt arbetet med att påverka de prioriterade bolagen arbetar AP7:s ESG- och förvaltningsteam nära de externa förvaltare som ansvarar för förvaltningen av dessa mandat. De gröna investeringarna är avsedda att ha en positiv impact och fungera som möjliggörare, omställningsportföljen syftar till att med hjälp av fördjupad ägarstyrning påverka och hjälpa utvalda bolag att göra en förflyttning till en mer hållbar verksamhet. Avseende de prioriterade bolagen samarbetar AP7 med andra investerare för att uppnå ett ökat tryck mot dessa bolag för att få dessa att ställa om sin verksamhet. Läs mer i vår Hållbarhetsredovisning på www.ap7.se.

Hållbarhetsrelaterade upplysningar på fondnivå

På hemsidan under Våra produkter kan du för AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond ta del av hållbarhetsrelaterade upplysningar för respektive fond. Där finns information om hur fonden klassificeras enligt SFDR, vilka hållbarhetskrav som gäller i förvaltningen, fondens tillgångsallokering, hur hållbarhetsrisker integreras i fondens förvaltning, hur huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer tas i beaktande och vilka metoder som används för att möta för fonden tillämpliga hållbarhetskrav. Där finns även information om begränsningar i tillämpade metoder, uppgifter om datakällor och processer, hur fondbolaget kontrollerar att hållbarhetskraven efterlevs.

Se länkar nedan:

AP7 Aktiefond
Informationsbroschyr AP7 Aktiefond
Hållbarhetsrelaterade upplysningar AP7 Aktiefond
SFDR förköpsinformation AP7 Aktiefond

AP7 Räntefond
Informationsbroschyr AP7 Räntefond
Hållbarhetsrelaterade upplysningar AP7 Räntefond
SFDR förköpsinformation AP7 Räntefond

Ersättningspolicyn är inte kopplad till hållbarhetsrisker

AP7 har inga rörliga ersättningar och ersättningspolicyn har inte någon koppling till investeringsbesluten rörande hållbarhetsrisker, andra risker eller förvaltningsresultat. Förvaltningen ska ske uteslutande i spararnas intresse. Näringspolitisk eller annan politisk hänsyn ska inte tas. Hänsyn till hållbarhetsrisker ska dock tas i förvaltningen, utan att avkall görs på det övergripande målet om hög avkastning.

Förändringar

2024-01-01 Implementering av EU-förordning 2019/2088, Förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn, SFDR.

Läs mer här
Förändringslogg
Klimathandlingsplan
Hållbarhetsredovisning

Mer information om hur AP7 jobbar med hållbarhetsfrågor.