Hoppa till innehållet
ap7 logo

Avsnitt #1 – Psykologen Erik Bohjort om beslut, tankefel och horoskop

Varför känns ekonomiskt beslutsfattande så svårt för så många? I Tänkonomi-poddens första avsnitt träffar programledaren Karin Adelsköld psykologen Erik Bohjort för att diskutera privatekonomiskt beslutsfattande och vilka yttre faktorer som påverkar oss vid val.

Lyssna här på Tänkonomi-podden 

En man och kvinna som spelar in en podd
Erik Bohjort, legitimerad psykolog vid Nordic Behaviour Group, tillsammans med programledaren Karin Adelskiöld.

Alla påverkas vi på olika sätt inför viktiga val. En del frågar kompisar och en del läser ekonomisidor. Andra har visat sig ta hjälp av stjärnorna inför beslut. Intresset för astrologi har under de senaste åren vuxit och i Tänkonomi-poddens första avsnitt undersöks bland annat varför en del söker sig till astrologi inför beslut. Inför detta lät Tänkonomi-podden astrologen Margareta Hedin ställa ett horoskop för AP7 baserat på fondens startdatum.

Men hur påverkas vårt beslutsfattande av astrologi? Enligt Erik Bohjort, legitimerad psykolog vid Nordic Behaviour Group, så kan man påverkas av informationen oavsett om man tror på astrologi eller inte. Det är ett av många exempel på yttre faktorer som påverkar oss vid val.

– Dels så är det hur vi känner oss för dagen och för stunden. Har vi mer ångest eller är mer oroliga så blir vi mer riskaversiva, vi vill ta lägre risk kring våra beslut. Vi söker tryggare alternativ eller alternativ som vi ser att andra gör eller väljer till större del. Men vi vet också att saker som dagens väder kan leda till andra typer av beslut, säger Erik Bohjort, Psykolog.

I avsnittet går Erik Bohjort igenom olika beslutsfällor, det vill säga de processer som leder till att människor tar till synes irrationella beslut. Några beslutsfällor som diskuteras i avsnittet är bland annat bekräftelse-bias och sunk cost fallacy.

– Om vi köper en aktie som plötsligt börjar gå ner i värde, så finns det en tendens att vi köper mer av den för att någonstans slippa acceptera förlusten som vi skapat oss. Det kan också vara ett sätt att återhämta förlusten i vårt huvud, fortsätter Erik Bohjort.

I avsnittet ger även Erik Bohjort råd och tips kring hur man bör tänka ifall man har oro inför att ta beslut samt varför många tycker att det känns svårt med just ekonomiskt beslutsfattande.

Lyssna på det första avsnittet av Tänkonomi-podden här.