Hoppa till innehållet
ap7 logo

Klimatomställning

Utfördes 2020 – 2022

Temat Klimatomställning har fokuserat på finansmarknadens möjligheter att bidra till att bolag är delaktiga i klimatomställningen. I samarbete med investerare och andra aktörer strävar AP7 efter att bidra till metodutveckling och ökad kunskap till andra investerare och bolag.

I samband med avslutningen av temat bjöd vi in till ett samtal för att gå på djupet i ämnet tillsammans med Ylva Wessén, vd och koncernchef Folksam, Svante Axelsson, nationell samordnare Fossillfritt Sverige, John Hassler, nationalekonom vid Stockholms universitet tillika regeringens utredare av hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas baserat på EU:s nya klimatlagstiftning Fit for 55. Samtalet genomfördes av Johan Florén, chef ESG och Kommunikation AP7.

Se samtalet

Klimatomställning

Som en universell ägare, med mer än 3 000 bolag världen över, har AP7 förmånen att kunna fokusera på systemiska risker och realekonomiska effekter. En omställning som leder till minskade klimatrisker i den reala ekonomin ligger naturligtvis i hela finanssektorns intresse, men många aktörer är tvungna att begränsa sig till finansiella risker i mer koncentrerade portföljer.

Ett huvudsyfte med temat är att utveckla våra ägarstyrningsverktyg. Lärdomarna från temat Klimatomställning har applicerats löpande i vårt ESG- och ägarstyrningsarbete. Arbetet resulterade bland annat i den Klimathandlingsplan vi publicerade första gången 2022 där vi beskriver hur AP7 ska arbeta för att bidra till nettonollutsläpp år 2050. En förutsättning för att omställningen ska bli verklighet är att investerare ställer tydliga krav, framför allt på bolag med stor klimatpåverkan, och stöttar bolagen i deras omställning. För att uppnå det ligger det ett värde i att stora kapitalägare samarbetar och blir en gemensam förändringskraft. Tillsammans kan vi förmå bolagen att ta fram trovärdiga omställningsplaner, för att bli bättre rustade för framtiden och därmed bättre investeringar.

Se deltagarna lyfta frågorna

Varför är EU:s utsläppshandel viktigt för att få pensionskapital till klimatomställningen?

Vad är investerarnas roll för att åstadkomma klimatomställning?

Hur förankras EU:s klimatomställning i Sverige?

Vad förväntar sig pensionskapitalet av politikerna för klimatomställningen?

Vilken roll har teknikutvecklingen för klimatomställningen?

Bör investerare äga mer ”bruna” bolag för att uppnå klimatomställning?

Ladda ner temarapporten

Från bloggen

2024-01-15

Tre vanliga argument mot aktivt ägande och omställningsresan framåt

I torsdags skrev jag att AP7 försöker bidra till företags klimatomställning genom att vara en aktiv ägare. Vilka är då argumenten mot aktivt ägande? Ett av de vanligaste argumenten mot globala investerares ägarstyrning är att våra andelar i bolagen är så små att vi inte kan påverka någonting. Små ägarandelar gäller i princip alla med en diversifierad…

2024-01-11

Kan en svensk pensionsfond påverka världens största oljebolag?

Det är en fråga som många har ställt sedan Saudi Aramco börsintroducerades för drygt fyra år sedan. Ingen kan naturligtvis veta förrän i efterhand, men än så länge tror vi att möjligheten inte går att utesluta. Så här tänker vi. Den grundläggande frågan är om man tror att investerare överhuvudtaget kan påverka bolagen de äger.…

2023-12-05

Samtal – Hur kan pensionskapitalet bidra till klimatomställningen?

Hur ska investerare göra för att gynna klimatomställningen? Ska fokus vara på nya gröna bolag eller som ägare jobba med gamla bolag för att de ska minska sina utsläpp? I samband med avslutandet av temat Klimatomställning genomförde vi ett samtal med fokus på finansmarknadens möjligheter att bidra till att bolag är delaktiga i klimatomställningen. Till…

2022-09-27

Hållbara investerare behövs inom fossilindustrin

Kapitalägare har en viktig roll för att uppnå förändring hos utsläppsbolag. Det vore förödande om bolag inom fossilindustrin, med stort omställningsbehov, töms på hållbara investerare. Det skulle innebära att en viktig kraft inom bolagen försvinner. Kapitalägare måste istället samarbeta för att få bolagen att bli bättre rustade för framtiden och därmed bättre investeringar anpassade till en koldioxidsnål…

2022-04-05

AP7 sätter press på tysk bilindustri och fossilbolag i Australien

AP7 har lagt aktieägarförslag i de australiensiska fossilbolagen Woodside och Santos samt i tyska Volkswagen. Gemensamt i förslagen är krav på ökad transparens kring att bolagens klimatlobbying sker i linje med Parisavtalet. Förslag till ändrad bolagsordning i Volkswagen AP7 har tillsammans med Church of England Pensions Board och fem andra investerare lagt förslag på ändring i…

2022-03-16

Bättre förståelse för naturrisker hos företag

Att som investerare förstå hur företag påverkas av och påverkar naturen och biologisk mångfald är allt viktigare för att kunna bedömma riskerna och möjligheterna i företagen. AP7 är med i styrgruppen för Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) som tillsammans tar fram ett ramverk för riskhantering och redovisning av naturrelaterade risker. Nu har en första betaversion av ramverket lanserats. Syftet…

2022-03-14

AP7 lanserar standard för ansvarstagande klimatlobbying

AP7 har tillsammans med BNP Paribas Asset Management och the Church of England Pensions Board tagit fram en standard för ansvarstagande klimatlobbying; The Global Standard on Responsible Climate Lobbying. Standarden är framtagen med stöd från globala investerarnätverk. ”Vi har tillsammans jobbat med frågan om ansvarsfull klimatlobbying sedan 2015. Genom åren har vi lyckats få över 40 bolag att redovisa huruvida deras…

2021-03-11

Hållbarhetsrisker – en av alla andra risker

I vår hållbarhetsredovisning 2020 intervjuade vi Bo Becker, professor i finansiell teori vid Handelshögskolan i Stockholm, för att höra hans akademiska syn på hållbarhetsrisker ur ett finansiellt perspektiv. Men även hans syn som ekonom på vad som bör ge störst effekt för att vi globalt ska kunna genomföra en omställning för att uppnå klimatmålen. Hur tycker du…

2020-12-11

AP7 svartlistar kolbolag

Konjunkturrådet betonade i början av året att kolet är det centrala hotet mot klimatet. I vår artikel Mörk framtid för kolet som energikälla belyste vi att mycket av världens växthusgaser kommer från kolkraft och att det främst är i Asien det satsas på ny kolkraft. En av Konjunkturrådets huvudpunkter var just att om klimatförändringarna ska hejdas måste Kina…

2020-12-09

Mörk framtid för kolet som energikälla

Kol är en av de största källorna till växthusgaser och har därmed ingen plats bland framtidens energikällor om vi ska lyckas uppnå Parisavtalets tvågradersmål. Det är de flesta i världen överens om. I USA och Europa har kolkonsumtionen minskat med 34 procent sedan 2009 skriver The Economist i senaste numret. IEA, internationella energimyndigheten, bedömer att…