Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

De flesta svenskar vill inte jobba längre än till 65 år. Så vad är receptet för att vilja jobba längre? Foto: iStock

Maria Schultz

Vad ska få oss att vilja jobba längre än 65?

De flesta svenskar vill inte jobba längre än till 65 år. Det visar en ny OECD-rapport – även om andra rapporter säger att svenska jobbonärer bara blir fler. Oavsett – vad är receptet för att få fler att vilja jobba längre?

Mycket görs och har gjorts för att få fler att jobba längre än till 65-årsåldern:

  • LAS-åldern har höjts till 69 år.
  • Lägsta ålder för att ta ut allmän pension har höjts till 63 år.
  • Lägsta ålder för att få garantipension har höjts till 66 år.
  • A-kassa och sjukersättning har höjts till 66 år.
  • Du får lägre skatt på arbete och pension från det år som du fyller 67 år.

Jobbonärerna ökar också – det har vi rapporterat om tidigare.

Men samtidigt säger en färsk OECD-rapport att svenskar inte så gärna vill jobba längre än till 65 år. Det visar också en undersökning som Länsförsäkringar tagit fram, där tre av fyra svarar detsamma.

Japanerna är jobbflitigast

Tittar vi på svenskar i åldrarna 65-69 år är 27,6 procent sysselsatta, vilket placerar oss på plats 15 av 39 industriländer i OECD:s rapport. 

Jämför vi med exempelvis Norge jobbar 32,2 procent där och toppar gör Japan med hela 50,9 procent i samma åldrar.

Trifa Chireh, pensionsekonom hos Länsförsäkringar.

– Jag tror att det är uppenbart att vårt pensionssystem inte överensstämmer med verkligheten. Om inte äldre personer anställs eller har möjlighet att fortsätta arbeta efter 65 får vi problem. Den negativa inställningen till senior arbetskraft i landet behöver förändras, säger Trifa Chireh, pensionsekonom hos Länsförsäkringar.

Anpassa arbetsplatserna

Hon ser att den förflyttning av pensionsålder som sker och har skett är en stor utmaning för alla inblandade, där hon tycker att den offentliga sektorn behöver visa vägen. 

– Staten som arbetsgivare måste agera som föregångsexempel och öka sysselsättningen för seniorer inom den statliga sektorn. Här behövs partsöverenskommelser där de äldre anställda kan ha möjlighet att gå ned till deltid och få pensionsinbetalningar efter 66 år.

Trifa ser att det är bra att ITP höjts från 65 till 66 år. 

– Men inom den privata sektorn betalar man inte till tjänstepensionen efter 66 år. Sådant förhindrar också ett förlängt arbetsliv. 

Hon ser att det hänger mycket på arbetsgivarna. De måste anpassa arbetsplatserna till de äldres behov. 

Forskning visar att de som har jobb som de trivs med är mer benägna att fortsätta jobba – har vi inte tillräckligt kul på våra jobb?

– Jag tror inte att det handlar om hur kul vi har utan många andra saker. Helt ärligt orkar många inte jobba vidare. Inom arbetaryrken, som är kvinnodominerade, orkar inte våra kroppar. 

Ett annat skäl till att folk inte jobbar vidare är ålderism, ser Trifa. I en undersökning som Länsförsäkringar gjorde svarade 56 procent att det råder åldersdiskriminering på deras arbetsplatser – och att det var självklart att de skulle gå i pension till 65.

– Vi behöver en kulturell förändring på synen av åldrande. Att bli pensionär vid 65 idag är så förlegat. Idag är folk jobbonärer och driver eget företag som pensionärer. Vi behöver anpassa våra arbetsplatser till de äldre. Erbjuda att man kan jobba mer hemifrån och deltid – det skulle öka produktionen och också arbetsglädjen. 

“Guldklockans tid är förbi”

Möjligheten till flexibilitet och att byta jobb oftare är också viktigt.

– Vi kanske behöver ha två eller tre karriärer idag. Guldklockans tid är förbi. Den här nya normen måste arbetsmarknaden anpassa sig till. 

Även om vi inte är i topp på OECD:s mätning just nu, tror Trifa att en förändring sker: 

– Vi kommer att se högre nivåer än idag, men det tar några år. För att få till en ordentlig förändring krävs en stor satsning från alla håll – både från staten, arbetsgivarna och Pensionsmyndigheten som behöver bli ännu bättre på att informera om hur ekonomin påverkas när man går i pension vid 65. 

Fakta: Hinder för äldre

När Delegationen för senior arbetskraft överlämnade sitt betänkande “Äldre har aldrig varit yngre – allt fler kan och vill arbeta längre” (SOU 2020:69) till regeringen i slutet av 2020 såg de bland annat dessa hinder för att få fler äldre i arbete:

  • Negativa attityder hos arbetsgivare och arbetskamrater.
  • Pensionsrelaterade åldersgränser i kringliggande trygghetssystem som inte höjts.
  • Olika knuffar, så kallade nudges, i riktning mot pensionering vid 65 år. 

Källa: Delegationen för senior arbetskraft