Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Tokyo jag tänker på dig…

Jag har just kommit hem från Tokyo. Vi har varit där för den årliga utvärderingen av våra externa japanförvaltare: Amundi, Nomura och Sumitomo. De är tre giganter med helt olika förvaltningsstilar och processer. Gemensamt är dock att det är tre mycket professionella aktörer som även i år bidragit positivt till vår avkastning.

Den japanska ekonomin kämpar vidare för att ta sig ur den deflationsekonomi som landet befunnit sig i väldigt länge och är förhoppningsvis på rätt väg nu. Löneökningar börjar synas i statistiken och konsumtionen är tillbaks på normala niver efter den skattehöjning som gjordes i april 2014, vilket är en viktig komponent då privat konsumtion står för 60 procent av BNP. En annan positiv signal är att fler utländska turister reser till Japan – 25 procent kommer från västvärlden. Att OS 2020 ska gå i Tokyo gynnar också utvecklingen av infrastrukturprojekt, till exempel utbygganden av trafiken med höghastighetståg.

Men trots vissa positiva tecken vad gäller inflationen, är ekonomin ändå svag. BNP väntas sjunka från 2 procent 2015 till 1,5 procent 2016. Den svaga globala efterfrågan slår hårt mot den japanska ekonomin. Exporten till Kina och övriga Asien, men även till USA, har gått ned kraftigt. Bank of Japan väntas därför stimulera ekonomin ytterligare nästa år, enligt Sumitomo.

Tokyo är en spännande stad med många olika skepnader. Under våra möten befann vi oss i en del av Tokyo som påminner om Manhattan, om än mycket renare, som har växt enormt de senaste 15 åren. Där finns mängder av skyskrapor i blänkande material, med vidunderlig utsikt över staden.

Tokyo - Manhattan

När arbetsdagen var slut tog vi oss till en annan del av Tokyo för att äta middag, där husen var låga och vägarna väldigt smala. Fint och mysigt! Vi fick även möjlighet att se det ”genuina” Tokyo med stora, gamla tempel och vackra byggnader. Där fanns också livfulla marknader som sålde allt från dyra kimonos till kryddor.

Tokyo tempel  Tokyo tempel2

En viktig faktor för att den japanska ekonomin ska utvecklas åt rätt håll är att få in kvinnorna i arbetslivet. Japan har en åldrande befolkning och i dag föds det 1,18 barn per kvinna. Japan har också en väldigt restriktiv invandringspolitik. Denna ekvation löses bäst genom att uppmuntra kvinnor att börja arbeta. För oss kan det låta som en självklarhet men i Japan är synen annorlunda. Det kommer krävas en förändrad attityd och en mer utvecklad barnomsorg.

Mycket talar för den Japanska ekonomin, men det lär ta tid. Premiärminister Abe har inlett stor förändring inom flera områden. Hans politik som kallas ”tre pilar” (aggressiv penningpolitik, flexibel och effektiv finanspolitik samt tillväxtfrämjande strategier) bådar gott även om det kan dröja innan vi får se full effekt av åtgärderna.

Anette Dahlberg

Tokyo bro

 

 

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.