Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Att resa med hävstång genom kuperad terräng

2013 ser AP7 Såfa ut att landa på en uppgång runt 30 procent. Förra året ökade den med drygt 17 procent. Soffliggarna kan vara nöjda. En central förklaring till de starka siffrorna är hävstången i aktiefonden. Den förstärker uppgångarna och på så sätt ökas spararnas förväntade avkastning på lång sikt.

Men de senaste åren har varit exceptionella. Avkastningen ligger långt över vad man kan förvänta sig över längre tidsperioder.

Hävstången förstärker nämligen också nedgångarna. Det innebär att Såfa kommer att gå ned mer än andra globalfonder när börsen rasar. Svängningarna kan förväntas ligga i samma nivå som en Sverigefond eller en bred tillväxtmarknadsfond.

Hur stor kan då effekten av hävstången bli i kraftiga börsnedgångar?

2008 drabbades aktiemarknaden av en global finanskris som ibland har jämförts med den stora depressionen på 1930-talet. Genomsnittet av de privata fonderna i premiepensionssystemet gick ned 35 procent, vilket även dåvarande förvalsalternativet Premiesparfonden gjorde.

Hade Såfa funnits 2008 hade den gått ned ännu mer. Sparare under 55 års ålder, som har hela sitt premiepensionssparande på aktiemarknaden, hade sannolikt fått se en värdeminskning kring 45 procent. Äldre sparare hade haft en del av pengarna i räntor vilket hade mildrat nedgången.

I premiepensionssystemet görs å andra sidan regelbundna inbetalningar vilket ökar den genomsnittliga avkastningen och minskar betydelsen av svängningarnas storlek. Bara under 2009 hade uppgången blivit cirka 40 procent.

I slutänden är poängen med att använda denna hävstångsteknik för att förstärka börsens svängningar, att svenska icke-väljare ska få lite mer att leva på när de slutar jobba. I den allmänna pensionen går bara 14 procent av inbetalningarna till premiepensionen. Resten går till inkomstpensionen som kan liknas vid realränteplacering. Skulle aktieexponeringen minska och en större del av pengarna flyttas över till räntesparande för att slippa börsens svängningar, skulle den förväntade avkastningen bli betydligt lägre.

Som vi skrev om förra veckan är Såfa inte till för taktiska sparare som vill flytta pengarna ut och in för att försöka parera börsens upp- och nedgångar. Den är konstruerad för att passa de som inte vill vara aktiva på fondtorget. Så länge spararna inte ska ta ut eller flytta pengarna är svängningarna inget att oroa sig för. Tvärtom sänks icke-väljarnas risk successivt från 55 års ålder med automatik.

Så trots att året har varit exceptionellt bra är det inget skäl för icke-väljarna att bli taktiska. Risken är fortfarande överhängande att tajmingen misslyckas och med tiden bara leder till lägre avkastning. Då är det bättre att ligga still i soffan och bara åka med, både över höga toppar och genom djupa dalar.

Johan Florén