Vad ska vi äta idag? Många är vi som ställer den här frågan, ibland flera gånger om dagen. Det är en svår fråga att besvara i normala fall, men nu kanske ännu mer komplicerat eftersom våra val av mat påverkar såväl klimatet, som djuren och inte minst vår hälsa.
I en ny bok skriven av Anna T Höglund, universitetslektor vid Centrum för forsknings- och bioetik, kring mat och etik resonerar hon kring hur vi kan öva upp vår etiska kompetens inom det här området. Hon är själv mycket matintresserad.
– Jag följde debatten om mat och upptäckte att den var väldigt normativ, moraliserande och dömande. Ofta görs inga värdeavvägningar, utan debattörerna väljer ett perspektiv utan att väga det mot andra faktorer. Jag ville visa att om du väljer att bara äta vegetariskt, kan ett sådant val göra att du åsidosätter ett annat värde, säger Anna T Höglund i ett pressmeddelande.
Höglund nämner halloumiosten som ett exempel. Många konsumenter köper ofta osten för att äta mindre kött, men det många glömmer är att den är importerad och indirekt blir en belastning på klimatet på grund av transporterna. En anna viktig fråga, menar Höglund, är att vi inte vet hur korna har det egentligen.
– Vi måste ta in flera olika perspektiv i debatten. Ofta fokuserar man på en sak i taget men det är mer komplicerat än så. Det finns en mängd värdekonflikter, säger Anna T Höglund.
Det är fler aktörer som fokuserar på den milljöpåverkan osten har på miljön. För tre år sedan lanserade Världsnaturfonden (WWF) Köttguiden och i förra veckan landade Köttguiden 2019. Där ger man rött ljus till flertalet av de utländska ostarna.
Ost har blivit ett alternativ istället för kött både i svenska hem och på restauranger. Konsumtionen ökar kraftigt, samtidigt som andelen svensk ost minskar. Enligt Jordbruksverket har produktionen av svensk ost har minskat med 36 procent mellan 1995 och 2018. Ändå har själva förbrukningen ökat med 38 procent och det är alltså importerad ost.
– Idag importeras mer än hälften av osten vi äter. Det finns en potential här både för svenska livsmedelsföretag att återta marknaden och för oss konsumenter att äta mindre ost och när vi gör det bör vi ställa krav och välja lokalproducerad eller ekologisk ost, säger Anna Richert matexpert på WWF.
Idag när konsumenterna står vid butikshyllorna är det andra frågor som väcks än att bara få tag på god, prisvärd och lättlagad mat, till exempel hur den är tillverkad och om maten är klimatsmart samt främjar en hållbar utveckling.
Många upplever också att det är svårt att bjuda på middag då allt fler följer olika dieter och många utesluter kött, mejeriprodukter, gluten, socker och kolhydrater. Lägg därtill på att det är allt vanligare att kommentera och ifrågasätta andras matval.
– Jag tror att en del känner matskam, och det vill jag att vi ska lyfta bort från folk. Även om min bok heter Mat och etik är den inte alls moraliserande, snarare tvärtom. Jag vill visa att det inte är något konstigt om man inte klarar av det här. Ingen kan klara av att rädda alla värden som står på spel när det gäller mat, men med min bok vill jag ge lite hjälp i folks matval, säger Anna T Höglund.
Boken riktar sig både till allmänheten och forskare. Men enligt Höglund så var det från början en forskningsartikel men att den sedan växte fram som en mer populärvetenskaplig bok.
Boken riktar sig både till andra etiker och till allmänheten.
– Men den riktar sig kanske mest till andra forskare.
– Maten är också en del av ett gott liv, som etiker skriver jag om hur mycket gott som måltiden skapar, till exempel gemenskap och njutning. Det är risk att vi förlorar sådana värden när annat hamnar i fokus, säger Anna T Höglund.