Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Bluffen i premiepensionssystemet – så gick det till

Dagens Industri skrev i går om en svensk man i 20-årsåldern som i en TT-intervju berättar när han på uppdrag av, numera polisanmälda, Svensk Fond & Försäkringsanalys stal pensionssparares mobila bank-id. Mannen och hans kolleger arbetade på ett callcenter i Dubai.

”Många är naiva och lämnar ut sitt bank-id över telefon”, berättar han, och tror att orsaken till att bluffen begicks i just Dubai är att Sverige saknar utlämningsavtal med Förenade Arabemiraten. Det går inte att få tag på de som är ansvariga för bluffen, menar han.

Så här går det enligt Pensionsmyndigheten till,

DI_Bluffen

Pensionsmyndigheten har kartlagt datortrafik som förekommit vid ett stort antal fondbyten och misstänker att över 6 000 fondbyten ska ha skett från ett mindre antal IP-adresser.

Det stora antalet fondbyten skedde i början av året och i samband med att det uppdagades införde Pensionsmyndigheten att sparare måste signera sina fondbyten när de utförs via myndighetens hemsida. Signeringen fungerar också som en ”varning” att ett fondbyte sker och måste godkännas av spararen.

Att täppa till bristerna och förhindra oseriösa aktörer är viktigt! Speciellt med tanke på att många sparare tycker att förvaltning av premiepension kan kännas svårt. Det är dock trist att det ska behöva gå så långt.

Tre företag är nu polisanmälda och misstänks för dataintrång i pensionssystemet och missbruk av urkund. De misstänkta företagen är, Svensk Fond & Försäkringsanalys, Lundstedt Fond och Finans samt Konsumentkraft.

Här hittar du goda råd från Pensionsmyndigheten samt ett blogginlägg som handlar om att vem som helst kan bli lurad av oseriösa försäljare.