Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Har du koll på när du ska sluta amortera, ansöka om nytt lån eller flytta till ett billigare boende? Foto: iStock

Maria Schultz

Därför är det svårt att få bolån som pensionär

Att få bolån som pensionär är ingen självklarhet. Börja planera i god tid för bästa möjliga förutsättningar den dagen arbetslivet tar slut. Har du koll på när du ska sluta amortera, ansöka om nytt lån eller flytta till ett billigare boende?

För pensionärer, eller för den som närmar sig pensionen, kan bolån plötsligt visa sig vara svårförhandlat. Kanske har du en god finansiell situation och stora värden sparade i bostaden men banken nekar ändå till att utöka lånet – eller teckna ett nytt lån.

– Den viktigaste faktorn för banken är din inkomst. Och pensionsinkomsten är ofta lägre än när du arbetar. När du närmar dig pensionen kan banken därför begära in underlag på ditt pensionskapital för att kunna göra en bedömning om din framtida pension kommer att räcka för att betala av på lånet, säger Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket.

Börja redan innan du fyller 60 år

För att maximera chanserna att kunna bo så som du vill när du är pensionär gäller det därför att börja planera i tid. Kanske ser du fram emot att köpa en liten stuga vid havet, renovera köket eller bara ha möjlighet att fixa ett åldrande tak. Redan innan du är 60 år kan du ha en ganska tydlig bild över hur din finansiella situation kommer att se ut som pensionär. Vet du med dig att du kommer att behöva ett lån blir det därför viktigt att ansöka om det i tid, annars riskerar du att bli nekad.

Har du inget behov av ett nytt lån men känner däremot att det är viktigt att kunna bo kvar i ditt existerande boende kan du fundera över hur du kan sänka boendekostnaden, eller i alla fall hålla den konstant. Har du en bra belåningsgrad och inte kommer att behöva sälja med förlust i framtiden, då kan det vara läge att sänka eller helt sluta amortera.

– Att se över amorteringen är ett sätt att frigöra pengar. Har du ett lågt belånat hus är avbruten amortering ett sätt att minska vardagsutgifterna istället för att fortsätta betala av lånet. Det handlar om en helhetsbedömning. För att få en bättre översikt över din framtida ekonomiska situation som pensionär kan du testa att göra en pensionsprognos via sajten Min Pension. Att provpensionera sig, alltså att leva på den inkomst du kommer få ut som pensionär, kan också vara ett bra sätt att förbereda sig på de förändringar du kan tänkas behöva göra för att kunna leva på det sätt du önskar, säger Hannes Nilsson, tillförordnad enhetschef utrednings- och försäkringsmatematikenheten på Pensionsmyndigheten.

Andra sätt att förbättra boendeekonomin

Men det finns fler sätt att förbättra sin boendesituation som pensionär för den som är lite uppfinningsrik. Finns det någon i din närhet som kan vara medlåntagare till ett bostadslån? Kanske ett barn eller nära släkting som inte själv behöver låneutrymmet? Bor du stort kanske det också finns utrymme att hyra ut en del av bostaden? Då får du en liten extrainkomst samtidigt som din bostad utnyttjas optimalt.

– Har du utforskat olika möjligheter men får ändå inte ihop din situation på det sätt du vill är ett annat sätt att sänka kostnaderna att flytta till ett billigare boende som också kan vara anpassat för åldrande, säger Hannes Nilsson.

Relaterade ämnen