Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Sparexperterna delar med sig av sina bästa spartips lågkonjunkturern. Christina Shalberg, Sandra Bourbon, Johanna Kull och Trifa Chire. Foto: Erik Josjö, Marilia Bognandi, Avanza, Länsförsäkringar

Maria Schultz

De här kostnaderna kapar sparexperterna just nu

Året har blivit en privatekonomisk jakt på att kapa kostnader. Självklart alltid vettigt – oavsett inflation och stigande räntor. Vilka kostnader har sparekonomerna själva kapat sedan i somras? Spana in här!

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer: ”Här sparar vi in runt 15 000 kronor per år”

Vilka kostnader har du och ditt hushåll kapat sedan i somras?

Foto: Erik Josjö

 – Jag sett över alla mina avtal – till exempel bolånet, försäkringarna och elavtalet – för att se vad jag kan spara in lite extra på. Redan sedan tidigare storhandlar jag på nätet på Willys eftersom de har lägst pris där jag bor. Här sparar vi in runt 15 000 kronor per år i jämförelse med om vi skulle handla i en dyrare butik.

– Vi har även tittat på alla våra “nice to have”-utgifter, alltså sådant vi lägger pengar på som vi egentligen inte behöver. Vi har valt att behålla dem som vi tycker är mest värda, som gör oss mest lyckliga och prioriterat bort de andra. Jag har tillsammans med mina barn pratat om vad som drar mest el och att det är dyrt just nu – och anpassat oss lite efter det. Vi duschar kortare, har det lite kallare hemma och går alltid med tofflor och en hoddie och kör alla maskiner i eco-program.

 Hur mycket pengar blir det per månad?

– Jag uppskattar att vi sparar in runt 5 000 kronor i månaden på det som vi har gjort sedan i somras. Pengar som just nu går till högre kostnader för vårt bolån, de högre elkostnaderna och ett ökat sparande.

 Hur kom du fram till att kapa just dessa kostnader?

– Jag vet att det finns mycket att spara genom att se över sina avtal. Och varför ska jag betala mer i onödan till min bank eller till mitt försäkringsbolag om jag kan få samma lån eller likvärdig försäkring till ett lägre pris? Att få ner dessa kostnader är ingen uppoffring för oss så det är självklart här jag alltid börjar. Jag försöker se över dessa en gång om året.

– Att se över vår förbrukning av el känns bra både för plånbok och för miljö och det känns också som något som är rätt lätt att göra. Och med dessa priser ger det en ordentlig besparing. En grad lägre värme ger en besparing på cirka fem procent.

Slutligen behövde vi också se över sådant vi lägger pengar på som vi inte behöver, exempelvis vilken typ av mat vi köper, hur ofta vi äter eller fikar ute, hur vi handlar kläder med mera. Mindre kostnader som dock tillsammans blir stora över tid.

 Vad gör ni för det som ni sparar?

– Det går till stor del till ökade kostnader – för bolån, el, mat etc. Men jag har också ökat mitt sparande i fonder på börsen. Jag har redan en bra buffert och därför vill jag spara lite extra på börsen nu när den har fallit.

 Dina bästa kapa-kostnader-tips i år!

  • Börja! Många kommer liksom inte igång med att agera för att få ner kostnaderna och får lite ångest istället. Så gör en sak idag! Så är du igång.
  • Jag tror att de flesta kan spara in många tusenlappar på att se över räntan på sitt bolån, se över förbrukningen av el och elavtalet och se över sina försäkringar. Och som jag sa tidigare, det är ju inget som är tråkigt att spara in på så just do it!
  • Efter det tror jag att maten är viktigast att se över. Enligt Konsumentverket lägger vi i genomsnitt runt 3 000 kronor per person och månad på livsmedel. För en familj på fyra blir det en kostnad på långt över 100 000 kronor per år. Så köp matvaror efter säsong, handla på rea, gör storkok och matlådor, storhandla och jämför produkternas priser och mellan butiker. Undersökningar visar att en familj på fyra personer kan spara upp till drygt 20 000 kronor per år bara genom att byta butik.
  • Sist men inte minst: Få koll på alla småutgifter och prioritera. Behåll de som gör dig lyckligast och ta bort de andra. Fundera på om du tycker att det är värt att lägga 80 kronor per dag på utelunch, alltså 20 000 kronor per år? Eller köpa en kaffe eller dricka varje dag för 30 kronor, vilket blir 10 000 kronor per år? Eller ta bilen till jobbet? Jag som bor i Stockholm tar aldrig bilen till jobbet. Jag räknade ut att det skulle kosta mig över 45 000 kronor bara i bensin, tullar och parkering. Så det blev en enkel prioritering för mig.

Sandra Bourbon, driver Framtidsfeministen: ”Dessa poster kostade mer än de smakade”

Vilka kostnader har du och ditt hushåll kapat sedan i somras? 

Foto: Marilia Bognandi

– Vi förhandlar försäkringar och har dragit ner på slentrianköp på Ica. Vi storhandlar på Lidl.

Hur mycket pengar blir det per månad?
– Cirka 2 000 kronor per månad.

Hur kom ni fram till att kapa just dessa kostnader?
– Vi tittade över vad vi la pengar på och dessa poster kostade mer än de smakade.

Vad gör ni för det som ni sparar?
– Vi har passat på att köpa ett landställe nu när marknaden gått ner och närtiden är oviss.

Ditt bästa kapa-kostnader-tips i år! 

– Istället för att kapa kostnader: Fokusera på hur du kan nyttja att många är rädda. Köp när andra säljer. Nu säljer folk billigt på börsen. Om du har lite extra pengar att avvara så investera!

Bildtext: Sandra Bourbon är författare till Frihetsmaskinen (Volante, 2021). 

Johanna Kull, hållbarhetsexpert hos Avanza: ”Det är såklart helt ohållbart”

Vilka kostnader har du och ditt hushåll kapat sedan i somras?

Foto: Avanza

– Uteluncher och restaurangbesök. Tidigare åt jag oftast lunch ute, men de senaste månaderna har jag blivit betydligt bättre på att följa det kanske mest klassiska sparknepet av de alla, att ta med matlåda. Restaurangbesök har också minskat drastiskt, främst på grund av att jag har en ettåring som går och lägger sig tidigt och som helst äter falukorv och makaroner hemma.

– Vad gäller elen så hade jag redan innan en mycket låg energiförbrukning, men där försöker jag dra ner förbrukningen ytterligare och kör diskmaskin på natten och så vidare. Främst för att göra mitt för att minska belastningen på nätet.

 Hur mycket pengar blir det per månad?

– Jag skulle uppskatta att de minskade restaurangbesöken och uteluncherna inneburit en besparing på omkring 2 000 kronor per månad.

 Hur kom du fram till att kapa just dessa kostnader?

– Det är den lägst hängande frukten i mitt fall. Jag har ingen bil utan går, cyklar och åker kollektivt i princip överallt och har en redan låg energianvändning.

 Vad gör du för det som du sparar?

– Det går till ökade räntekostnader för bolånet.

Dina bästa kapa-kostnader-tips i år!

  • Minska inköpen. Punkt. Kläder till exempel, det är något som svenskar i regel överkonsumerar. I snitt använder vi ett plagg sju gånger. Det är såklart helt ohållbart. Genom att fundera igenom en extra gång om du verkligen behöver en ny tröja, jacka eller skor, och sedan köpa second hand när du väl handlar, sparar du inte bara mycket pengar – du bidrar inte heller till de enorma utsläpp som klädindustrin står för.
  • Att minska sitt matsvinn är också ett område där vi kan spara mycket pengar. I snitt slänger vi i Sverige över 30 kilo ätbar mat per person och år. Genom att tänka till lite här, kan ett hushåll ofta spara minst 1 000 kronor per månad. Samtidigt som man minskar sitt klimatavtryck.

Trifa Chireh, pensionsekonom hos Länsförsäkringar: ”Varenda liten utgift har granskats och övervägts noga”

Vilka kostnader har du och ditt hushåll kapat sedan i somras?

Foto: Länsförsäkringar

– Vi har valt att lämna bilen hemma. Vi cyklar eller tar de allmänna transportmedlen till och från jobbet. Det är både billigt och hälsosamt att cykla men även väldigt ekonomiskt att välja detta framför bilen.

– Som villaägare har vi valt att minska vår elförbrukning genom att sänka värmen inomhus och bytt ut vårt badkar mot en dusch. Vi bytte vår utlandsresa under höstlovet då biljetterna var väldigt dyra med tanke på att det är högsäsong till att åka på weekendresa istället under lågsäsong. Det blev betydligt billigare. 

Hur mycket pengar blir det per månad? 

– Det frigör cirka 2 000 kronor per månad.

Hur kom ni fram till att kapa just dessa kostnader?

– Vi har tagit höjd för allt högre kostnader och varenda liten utgift har granskats och övervägts noga av oss. Vi insåg att vi behövde skära ner någonstans för att ta höjd för de ökade utgifterna för till exempel bolån och elräkningar.

Vad gör ni för det som ni sparar? 

– Vi har kommit fram till att det är fortsatt viktigt att prioritera sitt månadssparande i fonder trots nedgång på börsen. Detta är extra bra just nu eftersom du får fler andelar för samma summa då börsen har gått ner. Vi har valt olika typer av fonder både för att få riskspridning vilket jag tycker är vettigt i vår ålder men även för att främja hållbarhet. Man ska ju helst inte ha mer än bara bufferten på sparkonto, eftersom man inte blir kompenserad för den höga inflationen, då inflationen oftare är högre än sparkontoräntorna.

Dina bästa kapa-kostnader-tips i år!

  • Samla dina försäkringar. Att samla är att spara. För att få möjlighet att sänka sina avgifter på till exempel tjänstepensioner eller sakförsäkringar är det bra att försöka samla och flytta allt till ett och samma försäkringsbolag. Det är win-win-situation då man både får bättre överblick och sänker sina avgifter. Det fungerar lite på samma sätt med lån – slå ihop och få en bättre ränta.
  • Byt ut synlig konsumtion mot osynlig konsumtion. Det är viktigt att prioritera rätt i tider som denna. Byt ut en del synlig konsumtion såsom kläder eller inredning till osynlig konsumtion såsom sjukförsäkring, långsiktigt sparande eller A-kassa och investera i dig själv och din framtid.
  • Kör slowfashion. Det är ett förhållningsätt till mode där man prioriterar kvalitet över kvantitet vilket är både hållbart och ekonomiskt. Köp nytt så sällan du bara kan, hellre färre plagg av god kvalitet för att förlänga livslängden jämfört med slit och släng eller fastfashion. I längden blir det mycket billigare att förlänga livslängden på det som redan tillverkats så länge det bara går. Ni kan spara mycket pengar bara genom att vårda, laga, köpa secondhand, byta, hyra eller låna kläder!

Relaterade ämnen