Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

December och januari en finansiell pina

Ett djupt andetag och så ser man hur pengarna får vingar under december och sedan kommer fattiga januari. Julen innebär stress på så många nivåer och det kan bli riktigt jobbigt i januari när man ser tillbaka på hur pengarna bokstavligen rann iväg till julklappar, mat, nyårsfester och mellandagsrea. Det är faktiskt inte ovanligt att många tar lån för att ha råd.

Därför är det så viktigt att ha en ordnad ekonomi. Och finns det något bättre tillfälle att ta tag i det än kring tolvslaget den 31 december, ett heligt nyårslöfte att nu är det dags för ett nytt år. Så här kommer ett antal tips att jobba på i mellandagarna inför det nya årets förbättrade disciplin.

 

  1. Först och främst ska man se till att ha tydliga mål.
  2. Gör en budget och håll den. Ta den där extra stunden och räkna ihop samlade inkomster och se över fasta och rörliga utgifter.
  3. Gör en Blocket-rensning. Ofta har man saker till ett värde av flera tusentals kronor undanstuvade. Rensa och sälj.
  4. Kolla även igenom de försäkringar och prenumerationer du har på hög. Behövs de eller ligger de bara och tuggar pengar? Många gånger täcker hemförsäkringen mer än vad man tror.
  5. Spara en buffert om du har möjlighet. Även en liten summa gör mycket på lång sikt. Mycket är skrivet om ränta-på-ränta, inte minst här på Förvalt.
  6. Se över om det är läge att amortera. Bolån utgör generellt sett 80 procent av hushållets skulder och därmed stora räntekostnader.
  7. Låna inte för att shoppa då det blir tungt att betala i efterskott. Lån bör man tänka ska endast vara till för att investera inte för att konsumera.

Och när vi ändå är inne på sparande kan vi inte låta bli att nämna pensionen så klart. I synnerhet nu när ditt premiepensionskonto fyllts på med ”nya” pengar. Det är ändå en ganska fantastisk grej att staten ”tvångssparar” till sin medborgare. För december tar onekligen ut sin rätt på svenskarnas konsumtionshysteri och lönekonto. Tänk om du hade haft även dessa pengar i din ägo denna tuffa månad. För handen på hjärtat, du hade förmodligen använt även dessa slantar att shoppa för.

Om du tycker att det gått åt mycket pengar i december kan det ha en lugnande effekt att gå in och få en prognos på minpension.se för att få en överblick på de pengar som du kommer att får när du går i pension.